С един ден по-дълъг ще бъде Рождественският пост тази година, всъщност той започва от днес. По канон началото му е утре – 15 ноември, но тъй като всички православни вярващи постят в сряда и петък, де факто още от днес трябва да премахнем от трапезата си месото, млякото, сиренето, яйцата, кашкавалът и маслото. През първата седмица на Рождественския пост и от 20 до 24 декември включително се консумира само растителна храна с олио. През останалите дни на този пост (без сряда и петък) се разрешава риба. Безгръбначни животни (охлюви, миди, октоподи и др.) също се приемат за постни храни.

На Никулден – 6 декември, се разрешава риба и вино. Човек, който се готви за изповед и причастие, е необходимо предварително да уточни с изповедника си начина и степента на постене. Който е болен или има хронични заболявания, непременно трябва да се посъветва с изповедника си, като му съобщи и мнението на лекаря.

Венчавките се забраняват до Въведение Богородично (21 ноември) и от Игнажден (20 декември) до Богоявление, Йордановден (6 януари).

Празниците до края на годината:

21 ноември – Въведение Богородично

6 декември – Никулден
25 декември – Рождество Христово
26 декември – Събор на Пресвета Богородица
27 декември – Стефановден