Пазарджиклиите Ангел Венчев и Диана Костова са дигитални номади, това ще рече, че благодарение на работата си могат да кръстосват света на длъж и на шир, да опознават нови, малко познати тук култури.

Те са заети в сферата на IT – бизнеса и преди броени дни се завърнаха от остров Бали, от където имаха възможност да стигнат до Китай и да разгледат голяма част от световно известните му забележителности. В поредица от материали ще ви разкажем за най-интересните им преживявания, които те споделиха специално за читателите на PZdnes.

Теракотената армия

Теракотената армия от осем хиляди глинени фигури на войници е изключително впечатляваща гледка, категорични са двамата пътешественици. Тя е била изработена по поръчка на Цин Шъхуан, основателят на династията Цин, той е бил и първият китайски император, управлявал от 221 до 207г. пр. Хр.

Дивната гледка се намира се намира в планината Лишан, предградието на гр. Сиан, китайската провинция Шънси.

15ангел1

Сред многобройните масивни строителни проекти Цин Шъхуан е и най-ранната Велика китайска стена, която минава по северната граница на страната и била предназначена да защитава Китай от варварските нападения. В момента армията е разположена в огромно хале, което цели да запази фигурите от прекия им досег с въздуха, който буквално ги обезцветява и рони на прах.

Откритието на местния земеделец

Теракотената армия била открита от земеделец, чиято фамилия имала гробница в единия край на фермата. През 1974 г. мъжът решил да отвори ново пространство за гроб, когато изведнъж пред него се озовала човешка теракотена глава, когато измъкнал цялата скулптура се оказало, че това е фигура на стрелец от много древна армия.

При изваждането на фигурата, по нея все още ясно личали цветовете на нарисуваните дрехи и истинското оръжие в ръцете му. Така на мястото пристигнали археолози и започнали проучвания, като цялото имение се оказало пълно с керамични войници. Всички те били натрошени. Предполага се още в древността. До момента са открити около 8 000 фигури. Още петдесет години ще бъдат нужни, за да се възстанови цялата армия, която според учените най-вероятно наброява 10 000 фигури.

11откривателят на теракотената армия1

* Това е фермерът, който открил теракотената армия. В момента гробницата на неговото семейство все още е там, където била, когато открил единствения здрав войник.

От уважение към това, което е направил китайското правителство му е позволило да си отвори собствен сувенирен магазин, в който се предлагат различни книги за откритието, както и малки фигурки на войни от теракотената армия.

Снимката с него също се продава.

Учените били смаяни, защото се оказало, че лицата на войниците са абсолютно уникални. Няма нито едно лице, което да повтаря лицето на друга фигура. Амбицията на китайските учени е да върнат върху телата и цветовете на униформите. Освен хора в бойните редици има и животни. Конете са също в действителен размер, а всички оръжия намерени до фигурите са абсолютно истински.

Всички бойци били обърнати с лицата си  на изток.  Статуите били направени с ювелирна точност и удивително старание. Сред тях има не само китайци, но и монголи, уйгури, тибетци и много други народности. Височината на статуите е 1,90-1,95. Тежестта им – около 135 килограма.

15теракотена15теракотена2

Предназначението на тази теракотена войска била да охранява гробницата на императора.

Древните са знаели за армията, вероятно тя е била умишлено разбита и заровена, защото в миналото много хора ходили там, за да си вземат оръжия. С течение на времето хората знаели само, че някога наистина е имало такава армия, но никой не се сещал къде е точното ѝ местонахождение.

При проучванията условно били обособени три работни камери, в които се извършвали разкопките. В първата намерили 6000 войници, във втората имало кавалерийски и пехотински „полкове“. В третата камера били намерени каменни високопоставени офицери, както и колесници. В четвъртата нямало нищо. Най-вероятно е била ограбена още в древността.

Все още не е разкрита самата гробница на императора, защото тя е заобиколена от канали пълни с живак, проучванията показали, че съдържанието на токсичния метал в самата гробница би убило и то буквално всеки изследовател. Тя ще бъде отворена когато науката има възможност да избегне това. Но на фона на всичко, което я заобикаля бихме могли само да предположим разкоша и красотата на находките там.

Екскурзоводката на Ангел и Диана, ги повела от място където все още се извършват проучвания и те успели да видят как археолозите внимателно почистват отделните парчета от разбитите фигури, както и местата където ги сглобяват, вече току -що сглобените и напълно възстановените керамични скулптури.

15теракотена1

След продължилата 200 години гражданска война, наречена Период на воюващите държави, Цин Шъхуан се явил като обединител на народа. Той успял да укрепи държавата – въвел централизирано правителство и обявил Сиенян за столица. Стабилността на управлението му дало възможност на Китай да постигне огромен напредък в политически, икономически и културен аспект. Включително бил въведен единен стандарт на писане. Били изградени пътища и канализация, напредък се отбелязал в най-различни занаяти, в това число и при обработката на желязо. Въведени били стандартни мерки за тегло и височина.

Въпреки всичко това, императорът се прочул със своята жестокост. Той наредил да бъдат убити много учени, чиито идеи се различавали от неговите. Цин не се интересувал особено и от живота на хората, ангажирани в строителството на мащабните инфраструктурни проекти. Много от работниците загубили животите си по време на работа, други били убити, за да бъде запазена тайната за местоположението на новата гробница.