Едва ли има човек, който в детството си да не е чел приказката за „Тримата братя и златната ябълка“. Ябълката в нея има централна роля в сюжета. И това не е случайно. Но тук ще ви запознаем не с приказка, а с факти за един от най-полезните плодове – ябълката. В момента тя може да бъде открита на пазара на съвсем достъпни цени, а само един плод  на ден ще направи чудеса за вашето здраве.

Смята се, че е ябълката е произлязла от планините на Казахстан, ябълковите семена са били донесени за първи път в Северна Америка през седемнадесети век. 

Ябълковият плод има високо съдържание на фибри, антиоксиданти и витамин С. Полифенолите помагат за поддържането на бактериалното равновесие в долната част на храносмилателния тракт и бактериите в червата, повече от всичко, което помага да се определи здравето на вашата имунна система.

Здpaвнитe пoлзи oт ябълĸaтa вĸлючвaт пoдoбpявaнe нa xpaнocмилaнeтo, пpeдoтвpaтявaнe нa cтoмaшни paзcтpoйcтвa, жлъчни ĸaмъни, зaпeĸ, нapyшeния нa чepния дpoб, aнeмия, диaбeт, cъpдeчни зaбoлявaния, peвмaтизъм, oчни зaбoлявaния, paзлични paĸoви зaбoлявaния и пoдaгpa. Cъщo тaĸa пoмaгa зa пoдoбpявaнe нa cлaбocттa и ocигypявa oблeĸчeниe oт дизeнтepия. Ябълĸитe  пoмaгaт пpи лeчeниeтo нa дизeнтepия. Ocвeн тoвa тe мoгaт дa пpeдoтвpaтят пoявaтa нa бoлecттa нa Aлцxaймep и Πapĸинcoн. И нaĸpaя, тe пoдпoмaгaт зa cтoмaтoлoгичнaтa пoмoщ и гpижaтa зa ĸoжaтa.

В България се провежда научна дейност по създаване на нови сортове ябълки. Така например в Института по земеделие -Кюстендил към Селскостопанската академия са създадени сортовете „Бесапара“ (кръстоска между Флорина и Макфрии), „Горана“ (между Прима и Купър 4), „Елегия“, „Марлена“ и „Мартиника“.

Старите видове често са странно оформени, с петна и имат разнообразни текстури и цветове. Много от тях имат отличен аромат (често по-добър от най-съвременните видове), но могат да имат други проблеми, които ги правят комерсиално нежизнеспособни, като нисък добив, предразположеност към заболяване, или лоша толерантност за съхранение или транспорт. Малка част от старите видове все още се произвеждат в голям мащаб, но много са запазени живи от домашни градинари и фермери, които продават направо на местните пазари. Много необичайни и локално важни видове със собствен уникален вкус и външен вид са налични по света; възникнаха кампании на запазване на видовете ябълки, за да запазват такива местни наследства от изчезване.

Въпреки че повечето култивирани видове се отглеждат и за да се ядат пресни (десертни ябълки), някои са култивирани специфично за готвене (кулинарни ябълки) или създаване на ябълково вина. Ябълките за ябълково вино обикновено са твърде тръпчиви и твърди за ядене, но те дават на питието богат вкус, който десертните ябълки не могат.

Едни от най-често отглежданите и съответно консумирани сортове са Златна превъзходна (Golden Delicious) и Гала (Gala).

Още от времето на древен Вавилон има писмени данни, че ябълките са използвани като лечебно растение. Съвременните изследвания показват, че използването на ябълките за храна води до намаляване на опасността от ракови заболявания при хората. Подобни са изследванията и при животни. Широкото разпространение на ябълките се дължи на ценните хранителни вещества в тях. Те имат богато съдържание на захари, органични киселини, минерални и дъбилни вещества, витамини, пектин, ензими и други. Общото количество на минерали като калий, калций, магнезий, желязо, фосфори и други е от 0,2 до 0,4 %.

Пектиновите вещества действат благоприятно при хранителни разстройства и срещу натрупването на холестерол в кръвоносните съдове. При свързването на пектина с холестерола, той се изхвърля от организма и по този начин се подобрява кръвното налягане. Пектинът поема натрупаните в стомаха хранителни токсини и помага за отстраняването им. Действа бактерицидно и успокоява лигавицата на стомаха. Ябълките действат добре срещу натрупването на камъни в бъбреците и жлъчката, като предотвратяват образуването на оксалова киселина, а танинът спира образуването на пикочна киселина.

Едно от предимствата на ябълките е възможността да бъдат съхранявани и консумирани през продължителен период от време, както и на големите разстояния от мястото на отглеждане на които се транспортират.

Червените вкусни ябълки – те са с най-голяма ежедневна консумация, поради сладостта им и цялостния си мек вкус.

Зелени ябълки – Те са чудесна опция за готвене, благодарение на тяхната твърдост и вкус при готвенето им във фурната. Смята се, че са най-хранителния вид ябълки.

Жълти ябълки – в повечето са жълто-златни на външен вид и имат предимно слаб сладък вкус. Подходящи са за направата на ябълков пай.