Общо две са кучетата, които са открити мъртви по пазарджишките улици през изминалата седмица, съобщи говорителят на ОДМВР – Мирослав Стоянов. Едното е безпризорно, а другото е било собственост на местни хора. Абсолютно не отговарят на истината слуховете за намерени четиринадест мъртви кучета. Направена е обстойна проверка и никъде на територията на града не са намерени разпръснати храни с отрова за уличните животни.

Взета е проба от мъртвите кучета, за да се установи дали те са били отровени или са починали в резултат на други причини. От полицията апелират, когато има съмнения за подобни „акции за убийство на беззащитни животни“ да се търси информация от полицията и останалите компетентни органи, а не да се всява напрежение в социалните мрежи. В Пазарджик има отдел „Зоополиция“, който се занимава с насилието упражнено върху животни.

Според представители на неправителствена организация, която има приют за бездомни кучета и котки, почти ежедневно в Пазарджик биват докарвани нови кутрета и отрасналите им сродници. Най-често това се случва надвечер в крайните квартали. Хората започват да изхвърлят опитомените животни, защото не могат да се справят с изхранването им, но и с надеждата, че те ще намерят нов стопанин. Приютът в Мало Конаре е пълен и в момента продължава кампания за набиране на средства за изхранването и лечението на настанените там животни.

Студио ,,Дива,, съвместно с PAW Pazardjik организират и благотворителен базар в помощ на животни в беда. Събраните средства ще бъдат използвани за лечение,кастрация,храна и медикаменти за бездомните животни.На базара ще се предлагат най- разнообразни вещи, книги, дрехи и др.

Можете да се включите като си закупите нещо от базара или пък дарите вещи,които са годни и могат да бъдат продадени. Можете също така да донесете храна (Кучешки консерви и гранули) или просто да пуснете някакви парички в кутията за дарения. Базара ще се състои в Пазарджик, на старата автогара до „Бялата къща“.