Ана ГРОЙС, PZdnes

На 21 ноември православната църква чества празника Въведение Богородично. Това е един от големите вселенски празници. Според Светото писание на този ден родителите на 3-годишната Мария я завели в Йерусалимския храм и отдали в служение Богу. Йоаким, Ана и малката им дъщеря били съпътствани по пътя от своите роднини и приятели – млади девойки със свещи в ръце, вървящи пред светата Отроковица, а след тях родителите, водещи Девата до Йерусалимския храм.

Първосвещениците и служителите в храма посрещнали семейното шествие на Йоаким и Ана с пеене на свещени химни. Поставили Дева Мария поставена на първото стъпало пред храмовия вход и за почуда на всички присъстващи, неподдържана от никого, тя се изкачила свободно по 15-те стъпала и се спряла на най-горното. Затова и църквата е приела днешния ден за Ден на християнското семейство и младеж. Семейното ходене на църква в този ден символизира влизането на Мария в храма и напомня на родителите за духовните им задължения към децата.

В миналото този ден се е чествал в много ограничен кръг – само с родителите и децата, които все още не са встъпили в брак. Всички отивали заедно в храма, за да измолят за семейството си здраве и благоволение. След това в дома, събрани около огнището, на чаша вино, топла пита и вкусна гозба, чествали – освен празника Въведение Богородично – и здравата връзка помежду си. Масата оставяли неразтребена, за да дойде Богородица през нощта, да си хапне и да благослови домакините. Днешният ден е прекрасен повод да покажем на близките си колко много ги обичаме и колко много означават те за нас.