Имаме си поговорка – „почитат се като куче и котка“. В живота тези две мили същества реално не се понасят, макар че има и изключения от правилото. Малко са и хората, които биха приютили под покрива си куче и котка. Повечето човеци залагат само на единия от двата вида животни.

Преди повече от пет години британката Денис Кастело и колегите й интервюирали 600 студенти относно това кое животно предпочитат – куче или котка. Освен това анкетираните трябвало да кажат и какви точно качества ги привличат в даденото животно. Накрая студентите попълнили подробен психологически въпросник за определяне на личностните качества.

Оказало се, че любителите на кучета били много повече – 60%, докато приятелите на котките – едва 11%. В останалите 29% се разпределили онези, които еднакво обичали и котки и кучета, или не харесват нито едното, нито другото животно. Почитателите на кучета признали, че най- много ценят приятелството на тези четириноги и способността им на другарско отношение.

В котките се ценели привързаността и любовта, която възниква към стопаните. Тук трябва да се разбира, че говорейки за приятелство и привързаност от страна на котките и кучетата, човек проектира собствената си психология.

Любителите на котки и кучета по нещо приличат на питомниците си. Тези, които имали куче се отличавали с общителност, енергичност, имали жив характер. Докато любителите на котки били по-затворени, интроверти, но и по-възприемчиви и впечатлителни.

Също така, хората, които предпочитат котки са по-малко конформисти и в по-малка степен се тревожили за общоприетите правила, като имат по-голяма готовност да ги пренебрегнат заради собствените си цели. Може да се каже, че в характера на хората се отразяват общоприетите представи за поведението на кучетата и котките: първите са весели,  а вторите – затворени, своенравни и капризни.

Най-интересният извод от проучването е, че любителите на котки превъзхождат интелектуално почитателите на кучетата. Ясно е, че работата не е само в котките или кучетата, колкото в характера на самите хора: екстроверта ще го привличат кучетата, защото поведението им съответства на неговия характер и обратното.