Днес е един от най-големите християнски празници – Въведение Богородично! Един от 12-те велики християнски празници еднакво отбелязвани и от православието и от католицизма. С решение на Св. Синод на Българската православна църква, от 1929 година този празник се чества и като Ден на християнското семейство и на православната младеж.

Според православната традиция на този ден е въведена в храма, от своите родители, 3-годишната Мария – бъдещата Божия майка. Въведение Богородично.За днешния ден има и поверие, че предвещава какво ще е времето през цялата следваща година. Ако времето е топло и слънчево, зимата ще е люта, лятото ще е сухо, а плодородието – слабо.

Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото – дъждовно, а реколтата – богата.  Затова се счита, че на този ден цялото семейство трябва да влезе в храма и да отдаде почит на всички християнски добродетели. Защото семейство е свято! В него всички трябва да бъдат щастливи – децата да бъдат обичани , да бъдат прегръщани, да се радват на любовта на своите родители, но и да бъдат добри, отговорни и толерантни. Традициите казват още, че след църква, семейството се събира около масата на чаша вино, топла питка и вкусна гозба. Така се чества здравата връзка помежду всички, а масата се оставя неразтребена за да дойде Богородица през нощта, да хапне и благослови дома.

Чрез всички тези, превърнали се в традиция, ритуали в деня на Християнското семейство се цели затвърждаване на силната семейна връзка между поколенията от една кръв. Възпитават се добродетели и морални ценности. Защото „Християнското семейство е Ноевият ковчег в потопа на живота“. То е школа за здрави семейни добродетели – любов, мир, трудолюбие. Семейството е спойка. Особено днес. В този забързан, интернет-свят, който отчуждава членовете на семейството. Точно днес трябва да търсим крепка сплотеност и топлина, дори и в най-дребните неща, защото това са най-скъпите, най-ценните човешки чувства.

Вече години наред НЧ „Васил Петлешков-1874” и храм „Свети Йоан Предтеча” – гр. Брацигово организират  кулинарна изложба по случай Деня на християнското семейство (21 ноември). Изложбата е под надслов „Постната гозба на моето семейство” и има за цел да покаже и популяризира стари български ястия, традиционни за Брацигово. В изложбата участват както граждани, така и заведения за обществено хранене, а след приключването ѝ, всички хапват от гозбите.

21храм брацигово1

 

Празникът се проведе  в  храм „Свeти Йоан Предтеча”, а децата от неделното училище представиха програма и пресъздадоха въвеждането на малката Мария (Пресвета Богородица) в храма. В задушевна беседа протойерей Любомир Траянов припомни за смисълът и символиката на този светъл ден, за ценностите, на които възпитава, за святата грижа към децата, за любовта и смирението, от което всички имаме нужда.

Той поздрави и рожденничката от неделното училище Мария Велева – 7 г. и и подари икона, която да е закриля. На този светъл християнски празник град Брацигово отбеляза и кръгла годишнина – 100 години от поставяне на градския часовник на камбанарията в града, историята за който ни поднесе г-жа Иванка Стефанова –главен експерт „Образование и култура“ в Община Брацигово.