Като пълен провал определят пазарджиклии дълго чаканото интервю на шоумена Слави Трифонов с премиера Бойко Борисов, което се проведе снощи в ефира на БТВ. През цялото време зрителят оставаше с впечатлението, че всичко е предварително нагласено. След множеството изявления по отношение на правителството, от страна на екипа на шоуто и от самия Трифонов, вчера стана ясно, че мястото на създателите на скечове и чалга не е в политиката.

„Бойко Борисов сложи Слави в малкия си джоб. Беше доста добре подготвен, а водещият се държеше вяло и изобщо не приличаше на човека, който уж щеше да брани правата на майките. “ „Никога не съм вярвала, че Слави този път ще тръгне да участва в изборите, този филм сме го гледали вече няколко пъти. Той вдига врява и като дойде време за действие – хвърля пешкира. Не знам какво ще обяснява на всички, които се явиха на кастингите му.“ – написа друга потребителка в социалните мрежи.

Особено изчерпателно е мнението на друг пазарджиклия – „About last night… Снощи бях свидетел на нискобюджетно порно по БТВ… И в крайна сметка се радвам, че мнението ми се затвърди… Човекът, чието творчество се свързва с „Ръгай чушки в боба“, „Шат на патката главата“ и „Тука в комбайна“, тотално загуби правото да бъде морален стожер и водач на народа. Резил за Слави и всичките му почитатели. Разбита е илюзията, че той може да бъде каквато и да е политическа алтернатива. След толкова много закани, шоута, песни, концерти, позиции, стойки, осмиване… снощи бях свидетел единствено и само на лош PR (Слави на по-висок стол от госта си – все пак не интервюираш Фики… Диванчето на Борисов – накриво, ниско, неудобно за водене на диалог с този, който те е поканил.) Борисов – перфектно подготвен! Няма значение колко голям е един мъж, ако има сърце на мишка!“

Ето как оценяват снощното предаване от екипа на шоуто.

Над 5000 въпроса към министър-председателя Бойко Борисов бяха получени в „Шоуто на Слави“ от зрителите на предаването. Най-конкретните от тях бяха зададени на премиера от водещия Слави Трифонов.

Първият въпрос към Борисов бе от Стефан Горанов и звучеше така: „Защо не спазвате Конституцията и не отивате в Народното събрание на парламентарен контрол или при гласуване на промени в кабинета, както се случи днес?“ На този въпрос премиерът отговори, че участва в парламентарния контрол, когато има питане към него: „Днешният ден, представянето на нов вицепремиер можеше да го направи друг вицепремиер. Тъй като от 9 ч. имам работа в службите и прокуратурата – по контрабандата, в 10 ч. – министерски съвет, в 11 ч. – среща със синдикатите и работодателите“. На забележката на водещия, че и в други случаи не е отивал в парламента, Борисов отвърна, че „много пъти това време се използва, за да се изговорят много небивалици, много лични обиди и нападки“ и затова не вижда смисъл да го прави.

Много от въпросите на зрителите бяха свързани с темата за горивата и цените им. Петър Шишков обърна внимание на това, че през есента 2013 г., при цена на петрола 102 долара за барел, цената на бензина у нас е била средно 2,50 лв. А в ранната есен на 2018 г., когато цените са 76 долара за барел, цената на бензина отново беше средно 2,50 лв., при положение че акцизът и ДДС не са променени. На цитираните данни Борисов отговори, че с новата наредба за касовите апарати в бележката при зареждане на бензиностанциите ще бъдат посочвани акцизите, нетната цена и надценката. Според премиера това ще гарантира 100 процента прозрачност.

На питането на Атанас Тимев относно официалните данни, че Лукойл притежават 92 процента от данъчните складове за горива и всички са принудени да купуват от тях, премиерът отговори, че това, според него, не е монопол. Борисов заяви, че и в Румъния, Сърбия и Гърция има рафинерии и никой не може да задължи големите компании да зареждат от Лукойл. Освен това министър-председателят изтъкна, че рафинерията Нефтохим е била продадена много преди неговото управление.

На въпроса защо, ако се махне държавния акциз в България и Франция, цената на горивото е по-висока в България, Борисов отговори с надеждата си в нашите находища „Хан Аспарух“ и „Силистар“ да има добри добиви на петрол и газ. „Видяхте, в Съединените щати приеха политика за шистовия газ, а в България това е мръсна дума“, заяви Борисов и допълни, че целият свят в момента прави терминали, за да докарва от САЩ шистов газ. „И аз искам да е много евтино, само че България не добива петрол“, заключи министър-председателят.

Зрителят Румен Жеков поиска премиерът да бъде попитан колко данъци е внесъл Лукойл, откакто начело е господин Златев. Борисов отговори, че Златев и Лукойл са на пазара много години преди той да се замисли да се занимава с политика: „Спокойно могат да си извадят данъците, които са платили и утре да ги сложат на своя сайт. Да ги публикуват.“

Като несправедлив въпрос беше определено от Борисов питането на Стоян Иванов: „Защо две-три големи фирми печелят всички обществени поръчки и има съмнения за нередности (пример: Джи Пи Груп), а вашето правителство си трае. В играта ли сте?“. Премиерът заяви, че към Джи Пи Груп има повдигнати обвинения и спрени 14 милиона плащания, а в момента прокуратурата се занимава с тях.

На въпрос защо не предприема действия относно изнесените от сайта Биволъ данни за злоупотреби на фирма Юлен и нейния фиктивен собственик Георгиус Георгиу, Борисов отговори, че не премиерът и изпълнителната власт се занимават с тези неща. Той допълни, че е препратил въпросния сигнал до прокуратурата и посъветва този въпрос да бъде зададен на Сотир Цацаров.

Следващата тема бе свързана с резултатите от Референдума. Ирина Стоименова зададе въпрос защо правителството на Борисов втора поредна година залага 11 лева държавна субсидия за партиите в бюджета, въпреки волята на 2 милиона и половина българи, които поискаха субсидията да е 1 лев. Борисов изтъкна, че подобна ниска субсидия би била риск: „Парламентът и политическите партии ще попаднат веднага в ръцете на богатите хора. Защото това е единственият начин партиите да имат своя политически живот – семинари, обучения… и всичко останало.“ Слави Трифонов отбеляза факта, че от ГЕРБ държат 20 милиона на влог, а Борисов заяви, че от тези пари непрекъснато се правели дарения. „Хората не дават пари, за да дарявате, а за да се финансирате и да се издържате“, заяви мнението си водещият. В крайна сметка, министър-председателят пое ангажимент да направи това предложение за намаляване на субсидията, въпреки че според него рискът е голям.

Мирослава Тодорова обърна внимание на темата с фалита на КТБ. Тя попита премиера как ще обясни, че през първия му мандат активите на КТБ от 2 милиарда са станали 5 милиарда и половина и то с пари от държавните предприятия. „Всички банки растяха тогава – отговори Борисов, – ние тогава държахме много твърд контрол и поетапно намалявахме парите.“ Той допълни, че през неговото управление КТБ е била стабилна банка, както и всички останали. Според премиера отговорност за фалита на КТБ носи не Орешарски, а БСП, която е била мандатоносител.

Въпрос от Ивайло Иванов беше за дълга на страната: „През 2009 година, когато поехте управлението, дългът на България беше 10 милиарда лева и бюджетният дефицит – 500 милиона лева. Тогава казахте, че държавата е в колапс. Сега дългът е над 26 милиарда лева и бюджетният дефицит е почти същият. В катастрофа ли е България?“

Бойко Борисов отговори, че в началото на третия му мандат външният дълг е бил 27-28% от брутния вътрешен продукт, в момента е 20%, а прогнозата му е до края на мандата той да стане 17%. По думите му само преди няколко месеца 2.4 милиарда лева от външния дълг са върнати.

Премиерът цитира данни, според които за 4 години ръстът на приходите е станал 40% или 10 милиарда лева, ръстът на брутния вътрешен продукт е 30% или 110 милиарда лева към момента, а фискалният резерв е близо 11 милиарда лева. „До края на мандата 130 милиарда ще бъде брутният вътрешен продукт“, каза той и допълни, че са били платени още „1.3 милиарда за руските реактори, 1.2 милиарда за американските централи и 3.7 милиарда за КТБ“.

За рокадите на министри попита Албена Белянова: „Тази година трима министри „поеха“ политическа отговорност за смъртта на 20 българи. След това, единият – министър на транспорта Ивайло Московски, стана представител на България в Черноморската банка, вторият – министър на регионалното развитие Николай Нанков, стана зам.-министър в същото министерство, а третият – МВР шефът Валентин Радев, стана депутат. Това ли е поемане на отговорност?“

„Да, взимането на оставките и това да не са министри – е понасяне на политическа отговорност“, отговори Бойко Борисов. Той обясни, че Николай Нанков е върнат като експерт заради въвеждането на тол системата, за да може в рамките на няколко месеца тя да бъде завършена. „Милиарди приходи ще дойдат повече в държавата. (…) Другите се върнаха депутати, защото такъв е законът“, отговори премиерът.

Водещият Слави Трифонов попита защо подалите оставка Теменужка Петкова, министър на енергетиката, както и Делян Добрев, след това са върнати на същата длъжност. „Срещнах много мощна съпротива на партията, а и на коалиционния партньор, защото това са действително доказани експерти. И нямаха вина. (…) Невинаги един партиен лидер може да надделее, когато партията категорично застане зад тези хора“, отговори Бойко Борисов.

Въпросът на Филип от Виена беше за свободата на словото: „Според доклада на ЕК, в България няма свобода на медиите, а Репортери без граници споменаха лично Пеевски като основен проблем. Защо, господин Борисов, вие от ГЕРБ подкрепихте медийния закон на Пеевски (човек, критикуван от Европа), а от Вашата партия не предложихте собствен законопроект, който да отговаря на европейските критерии?“

„Този закон беше подкрепен от всички парламентарни групи. Към закона не вярвам някой да има претенции, защото той изсветлява собствеността на медиите“, отговори премиерът. Той обясни, че е поискал кръгла маса с всички представители на медиите, за да може темата да бъде изяснена. „Ако медиите на Пеевски имат 5% дял, защото аз специално знам, че той има „Телеграф“, „Монитор“ и един спортен вестник – „Меридиан Мач“ мисля, че беше. Всички останали са на други собственици“, каза той. По думите му в закона няма „нищо лошо“.

На въпрос от страна на водещия за свободата на словото и страха в медиите от управлението на ГЕРБ, Бойко Борисов отговори така:„Свободата на медиите, обикновено и в много държави, е свързана с управляващите. При нас е точно обратното! Автоцензура на самите журналисти от самите техни собственици. Има медии, в които всеки ден аз съм на карикатура. Всеки ден анализът е отвратителен и има откровени лъжи“. По думите му не е честно цензурата, която си налагат собствениците на медии, да бъде приписвана на него.