По 15 000 евро ще бъдат отпуснати по европрограма на общините Батак, Белово, Брацигово, Велинград, Лесичово, Панагюрище, Пещера, Ракитово, Септември, Стрелча и Сърница в нашата област, за безплатен безжичен интернет, ако те минат през селекцията на специална комисия, която трябва да прецени дали отговарят на всички условия.

Регистрация на портала www.wifi4eu.eu са успели да направят над 81% от всички общини в България, което подрежда страната ни сред държавите с най-висок интерес към инициативата, за чието реализиране отговаря българският еврокомисар Мария Габриел. 215 от българските общини са успели да спазят срока за кандидатстване, който беше двудневен. Всички 265 общини у нас отговарят на условията на програмата.

Според правилата на конкурса Еврокомисията ще плати по 15 000 евро на община, за да инсталира тя безплатен безжичен интернет на обществени места като площади, паркове, гари, болници, читалища, библиотеки, административни сгради и да го поддържа 3 г. Европейската комисия разчита, че безжичната връзка ще позволи на младите да си търсят по-лесно работа и така ще допринесе за изкореняване на наследената от финансовата и икономическата криза висока младежка безработица.

WiFi4ЕU предвижда Еврокомисията да раздаде ваучери. С тях избраните кандидати ще трябва за година и половина да подготвят проект и да изберат изпълнител, който да извърши инсталирането на Wi-Fi точката за достъп. Връзката трябва да е широколентова и да се експлоатира поне 3 години. Общините, спечелили пари не могат да участват повторно, докато тези, които не са избрани за ваучер, ще могат да опитат късмета си още два пъти.

През първите 10 секунди след отварянето на портала за регистрация, са се записали 4000 общини, което е повече от парите, отпуснати за тура.
Правилата за участие предвиждат разпределянето на чековете да става по реда на записване, като от държава могат да участват не повече от 224 общини, за да има за всички. Парите за първия етап ще стигнат само за около 2800 общини от общо кандидатствалите 13 198.

Брюксел обещава да организира още 2 кръга за набиране като пари по програмата са предвидени за общо около 6000 общини в цяла Европа, а общият  й бюджет е от 120 млн. евро до 2020 г.