Каракачанска овчарка спаси изгубила се преди дни старица от пазарджишкото село Паталеница. Осемдесет и три годишната баба Димитрийка страдала от деменция. Тя напуснала дома си без да бъде забелязана от домашните. Това се е случвало и друг път, но все някой съсед или съселянин връщал жената у дома, а понякога това правела и тя самата. Когато забелязали отсъствието ѝ роднините започнали да я търсят, на помощ се притекли и полицейски екипи, но търсенето до вчера било безрезултатно. Сякаш бабата се била стопила, разказаха жители на селото.

Днес сутринта обаче каракачанката, която охранявала дома на семейство Груеви започнала ожесточено да лае. Къщата се намира в близост до дере, което минава край селото. Когато стопанинът отишъл да види какво предизвиква неспокойствието на кучето с почуда видял бабата, която била паднала в дерето и викала за помощ.

Така незабавно бил извикан екип на Спешна помощ, баба Димитрийка била откарана в болницата и там ѝ е оказана помощ. Сега бабчето се чувства добре.