Арестуваната за незаконни сделки с криптовалута пазарджиклийка Милена Митева на два пъти е била водач на партийни листи в Пазарджик. Митева бе водач в местната листа на коалиция „Достойна България” през 2007 г. , а през 2013 г. вече води листата на коалиция СДС.

27m_miteva_plakat

Милена Митева е собственик на фирма „Лимела ММ“ ЕООД, а в момента тя е с наложен запор от банка „Пиреос“. В предмета на дейност на дружеството според данни на Търговския регистър са вписани:“Внос, износ, разфасовка и търговия на едро и дребно с продукти за растителна защита, минерални торове, семена за зърнено-житни, технически и зеленчукови култури и наличие на специализирана складова база за продукти за растителна защита, торове и разфасовка на торове. Даване на консултации по растителна защита и торене, микроскопски анализ на плодове и зеленчуци. Производство, изкупуване и продажба на селскостопанска продукция, животни, месо в страната и чужбина, зърнено-фуражна продукция, преработени, изсушени и замразени плодове и зеленчуци, гъби, диворастящи плодове, декоративни растения и храсти. Хотелиерски услуги и ресторантьорство, продажба на промишлени стоки, комисионна търговия. Вътрешно и външнотърговска дейност, покупка на стоки и други вещи с цел продажба в първоначален, преработен или обработен вид; търговско представителство и посредничество, както и всякакви други дейности и услуги, извършването на които не е изрично забранено със закон.“

Същата съдба е постигнала и другата фирма на Митева – „Пропърти Корект“, която е била предназначена за търговия с недвижими имоти. Двете фирми са с двойна адресна регистрация на бул. „България“ 65 и  „Славянска“ 4, в Пазарджик. Според данни на разследването тя ползвала много често таксита, не е имала своя кола. Димитър Карбанов пък си купил „Тойота“ – хибрид за 60 000 лв., като е платил парите в брой установили разследващите.

Специализираната прокуратура и ГДБОП неутрализираха организирана престъпна група за компютърни измами и незаконно придобиване на криптовалута на обща стойност над 5 милиона щатски долара, като има вероятност групата да се е състояла от много повече от арестуваните вече трима души – Милена Митева, Димитър Карбанов и Владимир Болчев.

Криптовалута за около 3 милиона долара (равняващи се на около 5 млн. лева) е „иззета“ при извършените претърсвания на копютри, ползвани от български граждани, обект на разследването.

Образуваното в края на юни 2018 г. досъдебно производство по случая и резултатите от разследването нямат аналог както в България, така и в
Европа. Специализираната прокуратура повдигна обвинения на тримата, след като на 22 ноември 2018 г. от тях бяха иззети компютри и флашпамети, хардуерни портфейли, тефтери с данни за множество акаунти на съществуващи и несъществуващи физически лица, които са били изпозвани в незаконната схема за придобиване на криптовалрута.

Иззет е и лек автомобил на стойност 60 000 лв., купен с пари от престъпната дейност. Открити са също множество цифрови комбинации – кодове за достъп до конкретни платформи, предлагащи услуги за съхранение и придобиване на криптовалута, както и за достъп до хардуерни портфейли (места за съхранение на криптовалута).

Тримата обвинени са действали изключително професионално и конспиративно. Използвали са иновативни механизми, специализирани софтуери и най-вече, високи компютърни познания в областта на търговията с криптовалута. С определение на Специализирания наказателен съд на двама от обвинените са взети мерки за неотклонение „Задържане под стража“ – Милена Митева и Димитър Карбанов. На третия участник – Владимир Болтов наблюдаващият делото прокурор определи „Парична гаранция“ в размер на 50 000 лева.