Специализираната прокуратура и ГДБОП неутрализираха организирана престъпна група за компютърни измами и незаконно придобиване на криптовалута на обща стойност над 5 милиона щатски долара, като има вероятност групата да се е състояла от много повече от арестуваните вече трима души – Милена Митева, Димитър Карбанов и Владимир Болчев.

Криптовалута за около 3 милиона долара (равняващи се на около 5 млн. лева) е „иззета“ при извършените претърсвания на копютри, ползвани от български граждани, обект на разследването.

Образуваното в края на юни 2018 г. досъдебно производство по случая и резултатите от разследването нямат аналог както в България, така и в
Европа. Специализираната прокуратура повдигна обвинения на тримата, след като на 22 ноември 2018 г. от тях бяха иззети компютри и флашпамети, хардуерни портфейли, тефтери с данни за множество акаунти на съществуващи и несъществуващи физически лица, които са били изпозвани в незаконната схема за придобиване на криптовалрута.

Иззет е и лек автомобил на стойност 60 000 лв., купен с пари от престъпната дейност. Открити са също множество цифрови комбинации – кодове за достъп до конкретни платформи, предлагащи услуги за съхранение и придобиване на криптовалута, както и за достъп до хардуерни портфейли (места за съхранение на криптовалута).

Тримата обвинени са действали изключително професионално и конспиративно. Използвали са иновативни механизми, специализирани софтуери и най-вече, високи компютърни познания в областта на търговията с криптовалута. С определение на Специализирания наказателен съд на двама от обвинените са взети мерки за неотклонение „Задържане под стража“ – Милена Митева и Димитър Карбанов. На третия участник – Владимир Болтов наблюдаващият делото прокурор определи „Парична гаранция“ в размер на 50 000 лева.

Според това, което те са качвали във Фейсбук – Милена Митева се е занимавала с продажби на козметични продукти на DL Group България, дори само преди месец е била наградена от шефовете си като един от най-добрите търговци на „ниво Рубин“ за Източна Европа. От профила ѝ не личи да е ползвала скъпи автомобили, нито пък е пътувала за удоволствие. Седмица преди да ѝ щракнат белезниците Митева се е снимала на представяне на Beaujolais Nouveau.

За разлика от сочената за тартор Милена, Димитър Карбанов не е спрял да обикаля Европа и света. От профила му не става ясно, с какво точно се занимава, според публикация на „24 часа“ той е джаз певец. Но пък е ясно, че е ходил по скъпи курорти. Най-дискретен е профилът на Владимир Болтов, там случайният човек не може да види нищо, което да подсказва, че младият мъж е печелил на чужд гръб.

27двамата мъже27милена митева