Марс има нов гражданин – InSight успешно кацна на Червената планета. На сондата ѝ отне 7 месеца пътуване през Космоса и измина около 458 милиона километра за да стигне до новия си дом в следващите две години или една марсианска. Роботът успя да прати дори и снимка веднага след като се приземи, съобщиха от NASA.

Всяка от външните слънчеви решетки на InSight е с ширина от 7 фута (2,2 метра). Когато са отворени, целият апарат е с размерите на голям кабриолет от 1960-те години. Батериите на робота се зареждат от слънчеви панели, но тай като на Марс има по-слаба слънчева светлина от тази на Земята, зареждането им ще бъде по-бавно.

Според информацията на NASA панелите осигуряват 600-700 вата при ясен ден, а това е достатъчно, за да захранват битов миксер и осигурява работата на апаратурата и инструментите, които ще провеждат изследванията на Червената планета. Дори когато прахът покрива панелите – а това е обичайно да се случва на Марс, те трябва да са в състояние да осигурят поне 200 до 300 вата енергия.

Панелите са моделирани като тези, използвани с Phoenix Mars Lander на НАСА, въпреки че тези на InSight’s са малко по-големи, за да осигурят повече мощност и да увеличат структурната си здравина. Тези промени са били необходими за подпомагане на операциите по изследванията за една пълна година на Марс (две земни години).

През идните дни екипът на мисията ще освободи роботизираната ръка на InSight и ще използва приложената камера, за да заснеме снимки на почвата, за да могат инженерите да решат, къде да поставят научните инструменти на космическия кораб. Ще са необходими два до три месеца, преди тези инструменти да бъдат напълно разгърнати и да бъдат изпратени обратно данни на земята.

Междувременно InSight ще използва своите сензори за да отчита времето и магнитометър, за да вземе показания от мястото за кацане в Elysium Planitia – новия си дом на Марс.