Заместник областният управител Петър Белчев председателства проведеното днес заседание на Областна комисия „Военни паметници“. В него участваха началникът на Военно окръжие – Пазарджик подп. Петър Петров, представители на общините, на музеите от региона, на неправителствени военно-родолюбиви организации. Основен акцент в дейността на Комисията през 2018г. са проведените мероприятия за отбелязване на 100-годишнината от Първата световна война и участието на България в нея.

Очаква се до края на годината в областния град да бъде открит Паметник на военните кореспонденти.

Председателят на инициативния комитет за изграждане на монумента, Димитър Дамянов, благодари на Министерство на отбраната, на Областна администрация и на Общината Пазарджик за съдействието и подкрепата при реализацията на проекта. Паметникът е посветен на военните кореспонденти, художници и фотографи отразявали събитията по време на Първата световна война и войните за национално обединение. Автор на композицията е пазарджишкият скулптор и художник Леон Бабачев.

Част от събитията, посветени на 100-годишнината от Първата световна война и участието на България в нея, е и проектът на община Брацигово за издаване на книгата

„И спят спокойно всички знамена“ с автор Димитър Дънеков.

Изданието беше презентирано на днешното заседание от представителя на община Брацигово. Книгата се разпространява от местния Исторически музей.

Реставрацията на военния паметник в с. Капитан Димитриево

и пространството около него, е предложението на община Пещера, което беше подкрепено финансово от комисия „Военни паметници“ и Министерство на отбраната.

През втората половина на 2018г. Областната комисия „Военни паметници“ подаде нови предложения за финансиране възстановяването на военни паметници на територията на общините Пазарджик, Септември, Брацигово и Белово.

Очаква се решението на Министерство на отбраната.

В календара на събитията за 2018г., Областна комисия „Военни паметници“, отчете годишнината от боевете при връх „Велийца“.

Войнишкият паметник на родопския връх Велийца е издигнат в памет на българските 42 войници от 27 Чепински и 39 Пловдивски пехотни полкове, християни, евреи и мюсюлмани, загинали в първия дeн от Балканската война. Събитието е под патронажа на Областния управител и се отбелязва всяка година в началото на м. октомври. Организатори са Областната организация на СОСЗР, Областна администрация Пазарджик, Община Велинград, Община Якоруда.

Със заповед на Министъра на отбраната бяха удостоени с медали и грамоти за активна дейност  о.з. майор Костадин  Златев – председател на Областния съвет на СОСЗР , о.з. подп. Христосков – секретар на Областния съвет на СОСЗР и о.з. подп. Неделев – командир на средношколския батальон в Стрелча.