На тържествена церемония снощи, Сдружението на частните предприемачи и работодатели в Пазарджик връчи традиционните си бизнес награди.

Голямата наградата ПРЕДПРИЕМАЧ НА ГОДИНАТА с решение, взето на Общо събрание на Сдружението, беше присъдена на г-н Благой Ангелов, собственик на фабрики „КОЛОРАДО“ за производство на мека и корпусна мебел. Тази година той направи нова фабрика за мебели в Пазарджик, оборудва я със съвременни машини, разкри нови работни места, излезе на нови пазари и впечатли колегите си от Сдружението с мащаба на своята работа. Новата производствена база на КОЛОРАДО е на площ от 45 хиляди кв.м. През 2018 г. по проект успешно е внедрен софтуер за подобряване на бизнес процесите, система за контрол на дървесината за проследяване и контрол на продукцията и ресертификация на ISO 14001:2015. Закупена е  нова производствена база и високотехнологични машини за производство на висок клас мебели, които да отговарят на всички европейски стандарти и задоволят и най-взискателните клиенти. Мебелите с марка КОЛОРАДО са известни не само в България, но и успешно се реализират в страните от Западна Европа.

По традиция наградата „Предприемач на годината“ беше връчена от предходния ѝ носител – г-н Стефан Марков – „САМ-КИНТИ“ ЕООД, който поздрави новия носител на отличието за успехите му и за това, че е успял да развие семейния бизнес до мащабите на голямо съвременно индустриално производство.

Освен голямата награда членовете на Сдружението на предприемачите присъдиха и още две награди. Първата от тях е за динамично развиваща се фирма. Неин носител е инж. Роман Цветков – управител на „МЕТАЛИКА“ ЕООД, който през последните години постоянно разширява дейността си, работи на обекти в цяла България, сред които най-значими са станции от метрото в София, спортна зала и плувен комплекс в Бургас.

Присъдена беше и специална награда за принос в развитието на икономиката в Пазарджик и укрепване на бизнес партньорствата в Сдружението и неин носител е фирма РАИС ООД – компания, която през годината не само реализира поредната голяма инвестиция, не само се развива успешно в новите технологии и има внедрени иновации, но направи и нещо повече – при реализирането на инвестицията в изграждане на нов завод на компанията тази година като изпълнители на дейностите по строителството и оборудването бяха поканени фирми от Сдружението. На практика компанията реализира основната идея на Сдружението като такова – да се подкрепя бизнеса в Пазарджик, да подкрепя фирмите от Сдружението, да работят заедно, да бъдат добри партньори. Наградата беше връчена на управителя на РАИС – инж. Нишан Бъздигян, от председателя на Сдружението Димитър Събев.

Официални гости на тържествената вечер за връчване на наградите „Предприемач на годината“ бяха кметът на Пазарджик Тодор Попов и областният управител Стефан Мирев, представители на Конфедерация на работодателите „Тракия“, както и на бизнес сдруженията в Пловдив, Стара Загора, Панагюрище и Асеновград.

В приветствието си към Сдружението на предприемачите кметът на Пазарджик Тодор Попов подчерта, че за всички е видима промяната за последните 10-15 години – и като облик на града, и като перспектива, и като самочувствие на хората, а принос за това има и бизнесът. „Във всяка една фирма от нашия град има развитие през тези години. И тази тенденция продължава и основна заслуга имат хората, които развиват бизнеса си в нашия град. Успявайки всички заедно, ние се превръщаме в успешна местна общност“, посочи Тодор Попов. Пред предприемачите той очерта две предизвикателства – едното е липсата на работна ръка, „затова трябва да търсим креативни решения, защото в противен случай няма как да развивате бизнеса, няма как да развиваме местната общност. А другото предизвикателство е амбицията ни да въведем съвременни технологии по отношение на смарт управление и смарт град. Цялото управление на всички публични услуги услуги да бъде дигитално, лесно достъпно и лесно управляемо, а с това ще привлечем и нови хора тук“. Кметът Тодор Попов сподели пред предприемачите идеята в бившия институт за учители да се развие Образователен център Пазарджик, който да е различен и иновативен, за да бъдат привлечени млади хора в Пазарджик.

За успехите на бизнеса в Пазарджик говори и областният управител Стефан Мирев. „Бизнесът е гръбнакът на местната икономика, а един добре работещ бизнес води до подобряване на социалните и икономически показатели, както по отношение на региона, така и на страната. Използвам възможността да благодаря на всички, които през годините въпреки трудностите, въпреки перипетиите на времето, се трудите и най-важното-  успявате“, заяви Стефан Мирев. Поздравления към Сдружението и към отличените бизнесмени отправиха и предприемачите от партньорските бизнес сдружения в Пловдив, Стара Загора, Панагюрище и Асеновград.