Не всеки от нас ще може да оцени този вид картини и да прозре идеята автора. Но все пак цената на картините на съвременните художници понякога е мащабна и колекционери, и ценители на изкуството от цял ​​свят отиват на търг, за да купят създаващото странните произведения.

Понякога за любимата картина те пръскат такива суми пари, че дори авторите на платната остават изключително изненадани.

По-долу е даден списък на най-странните съвременни картини, продадени за милиони долари.

1. „Пространствена концепция“ – Лусио Фонтана

2концепция

Продадена за $ 1,500,000.

Тази картина беше продадена на търг в Лондон. Изглежда, че авторът просто рисува върху платното с цвят и „изрязва“ коси линии. Въпросът, който възниква, разбира се е – щом това може да се продаде за милион и половина долара, дали ще струва повече ако художникът добави още линии?

2. „Кърваво червено огледало“ – Герхард Рихтер 

02герхард

Продадена за 1 100 000 долара.

„Живопис – огледало“ бе продадена за 1,1 милиона. Разбира се, този художник е автор на много красиви работи,  но за да разберете това платно, очевидно просто трябва да се родите художник.

3. „Зелено и бяло“ – Елсуърт Кели 

02зелено

Продадена за $ 1,600,000.

Произведенията на този художник са много противоречиви, критиците се различават в мненията за тяхната стойност, но разбира се, тази картина е истински скъпоценен камък за банковата сметка на създателя си. А колекционерите са готови да платят тази сума, която биха дали, за да притежават малък Тайландски остров.

4. „Оранжево, червено, жълто“ – Марк Ротко 

02ротко

Продадена за 86.9 милиона долара

Много от хората реагират безпристрастно на тази картина, но ако детето ви след края на художествената школа ви донесе такова произведение, със сигурност ще ви се стори, че сте си пръснали парите напразно.

5. „Untitled“ – Блинки Палермо 

Най-абсурдните картини, продадени за милиони долари

Продадена за $ 1,700,000.

Тази картина, както много други творения на този художник, е наслояване на цветни пластове един върху друг. Един от критиците отбелязава, че е прекарал цял час в гледането на тази картина, но не могъл да намери нищо в нея. Друг критик се изразява по-дълбоко: „Палермовите картини предлагат на очите на зрителя да види многопосочни промени в цветовете, като по този начин дава шанс на човек да съзерцава красив, с нищо неразреден цвят“.

6. „Бял огън I“ – Барнет Нюман 

Най-абсурдните картини, продадени за милиони долари

Продадена за $ 3,800,000.

Очевидно хората, които купуват този вид картини, са изключително богати. Но богатите хора стават богати благодарение на ума си. Ако е така, тогава защо интелигентен колекционер би купил такава работа на търг в Интернет, само възоснова на оскъдното описание на обекта?

Името на картината е мистичен термин, който е пряко свързан с Петокнижието. Самата Тора е насочена към дълбоко духовно единство, което  Нюман се опитва да вдъхне зрителя чрез своите творби. Но наистина ли е така? Или може би просто за неопитен човек е трудно да се проследи връзката между двете линии на чисто платно и Тора?

7. „Без заглавие“ – Cy Twombly

Най-абсурдните картини, продадени за милиони долари

Продадена за $ 23,000,000.

Тази работа се рисува бързо у дома на обикновена хартия, като се използва конвенционален молив с восък, т.е. същият материал детето използва, когато учи да пише в детска градина.

8. „Каубой“ – Елсуърт Кели 

Най-абсурдните картини, продадени за милиони долари

Продадена за $ 1,700,000.

Кели изучава изкуство повече от четири години в културните институции в Бостън и Париж, преди да вземе решение за посоката на стила на собствените си работи. Елсуърт Кели е известен със смелите си абстрактни картини и скулптури, които използват ярки цветове и геометрични форми. За много от творбите си той черпи вдъхновени от формите на природата, а по време на военната си служба – от десените на камуфлажните облекла. Самият той е създавал десени за камуфлажи, плакати с военни съобщения, както и своеобразни декори, с които да заблуди противника за истинското местоположение на войници и военни постройки.

9. Оnement – IV, Барнет Нюман

02барнет

Продадена за 43.5 милиона долара

Барнет Нюман, син на полски имигранти, е роден в Ню Йорк. В началото той започва да рисува сюрреалистични произведения. През 40-те години на ХХ век Нюман започва да създава огромни монохромни платна, изследвайки емоционалния заряд, който носи цвета. Подобно на други известни представители на този стил, като Марк Ротко, Барнет Нюман започва да изследва и търси метафизична живопис, отчасти в отговор на жестокостите на Втората световна война (1939 г. – 1945 г.).

Въпреки, че не е представено нагледно, това течение в изкуството със сигурност не е без съдържание. През 1943 г. Нюман, Ротко и Адолф Готлиб публикуват манифест, защитавайки универсалната абстрактна форма на живопис – но тази, която има тема. „Няма такова понятие като добра живопис върху нищо”, се казва в манифеста.

Еврейският произход на Нюман оказва влияние и на неговата артистична идентичност. Тя резонира в заглавията на картините му, някои от които са свързани с Библията или с еврейски мистицизъм, а други – с теми и сюжети от гръцката митология. Във всички случаи, Нюман отразява взаимоотношенията между човека и божественото. Той насърчава посетителите да стоят близо до повърхността на картината, така че да се подложат на огромно физическо и емоционално преживяване, което да им даде усещане както за самите тях, така и за тяхното място във Вселената.

Бившият директор на „Stedelijk”, Еди де Уайлд, купува през 1967 г. първата картина на Барнет Нюман за колекцията на музея. Това е произведението „Портите” (1954 г.). Две години по-късно Де Уайлд закупува творбата, която се смята за най-прочутата на Нюман – „Кой се страхува от червено, жълто и синьото III” (1967 г. – 1968 г.). След смъртта на художника, музеят „Stedelijk” закупува и „Катедра” (1951 г.). Тя е представена заедно с „Точно тук” от вдовицата на Нюман, като подарък за музея.

10. „Черен огън I“ , Барнет Нюман

02барнет 1

Продадена за 84.2 милиона долара.