За периода от 30.11.2018 г. до 03.12.2018 г. инспекторите на ИАРА извършиха 53 проверки в търговската мрежа в цялата страна, в рибовъдни стопанства, във вътрешните водоеми, както и на превоза на риба. Съставени са 4 акта за нарушения на Закона за рибаството и аквакултурите (ЗРА) и са предприети действия, съгласно закона.

Служители на ИАРА са извършили проверка на язовир Мандра в град Бургас след получен сигнал на тел.112 за наличие на лица, които извършват улов на риба с гумена лодка и мрежи във водите на язовира. При извършване на проверката е установено наличието на 21 броя мрежи, поставени в работно положение. Те са с обща дължина 1 050 метра и са извадени от водата, а уловът от тях е дарен на “Социален патронаж” в Бургас.

В друг морски град – Варна, на територията на Варненско езеро са заловени трима нарушители, извършвали незаконен риболов чрез косене (търмъчене). Съставени са актове актове за установяване на административни нарушения, а уредите, послужили за извършване на нарушенията, са иззети.

При подаден сигнал от любители риболовци е извършена и проверка на река Въча в района на село Куртово Конаре. Забелязан е нарушител, извършвал риболов на балканска пъстърва, който е задържал и укрил в гащеризона си 3 броя от уловената риба. Съставен му е акт, а въдицата и макарата са били иззети.

Без констатирани нарушения са извършените проверки в търговските мрежи на градовете Асеновград, Садово, Раднево, Чирпан, Сливен и Нова Загора. Нарушения няма и в Рибовъдно стопанство „Над Злати Николов“. В област Хасково проверката включи и язовир Тракиец, както и пазара в град Любимец – без установени нарушения по ЗРА.  Няма нарушения и на общинските пазари в Бяла и в селата Ценово, Долна студена и Полско косово. Проверки са извършени и по реките Янтра и Дунав в област Русе. Съставени са общо 53 констативни протокола.