На снимката: Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски е издал заповед за валидиране на юбилейна пощенска марка на тема „1300 години от победата на кан Тервел над арабската армия, обсадата на Цариград на 15 август 718 г.“

04тервел1

Ротари клуб – Пазарджик ще открие изложба посветена на  1300 години от победата на кан Тервел над арабската армия край Константинопол. Това ще се случи утре вечер,  в 18 часа, във фоайето на зала „Маестро Георги Атанасов“. Деветнадесет платна показват значими събития и битки в българската история, доказвайки, че кан Тервел е имал огромна роля в спасяването на Европа от арбските нашественици.

Гостуващата фотоизложба „Кан Тервел – Свети крал Тривелий, дипломатът, светецът-войн, спасителят на Европа“ е подготвена от фондация „Българска памет“, фондация „Бъднини“ и Националния исторически музей и се осъществява със съдействието на „Ротари клуб“ – Ловеч. Експозицията се състои от 19 цветни пана, включващи фотоси и текстови материал, и има за цел да възкреси спомена за един от най-значимите български владетели в средновековната европейска история, най-често споменаван в историографските извори на епохата.

Най-значимата проява на Кан Тервел, която е съдбовна не само за България, но и за цяла Европа, е пълният  разгром на войските на Арабския халифат под стените на Константинопол през 717-718 година. В този акт на военна намеса виждаме историческата прозорливост и мъдрост на Кан Тервел. Той се изправя пред огромен и агресивен враг в защита на своя съсед Византия и на целия европейски континент. Историята показва правилността на неговия избор. С тази победа се слага край на фанатизираната арабска агресия към Европа. Пречупен е гръбнакът на Арабския халифат.

Кан Тервел защитава европейските държави по най-добрия начин. Там едва в 734 г. арабите ще бъдат спрени при Поатие в Южна Франция от Карл Мартел. Той побеждава една 6 000 арабска армия. След пълния разгром на арабите Кан Тервел е пълновластен господар на положението, но не иска нищо от Византия и връща войските в България. За това в Европа смятат, че той е изпълнил своя дълг.

Каква е била благодарността на Европа към Тервел? Той е обявен за спасител на Европа, защото унищожаването на 200 000-на армия е много повече от победата над 6000 –на. В Константинопол издигат голяма бронзова статуя на Кан Тервел и я поставят пред златната черква. Обявен е за светец – той е първият български светец и е честван като такъв в цяла Европа.

Великото дело на Кан Тервел се вплита в историята на тогавашните европейски народи. Той е обект на внимание на множество историци като Теофан Изповедник, патриарх Никифор, Лъв Граматик, Павел Дякон, Мартин Оповийски, Мариан Шотландски, Блазиус Клайнер, Цезар Бароний и още редица други. За него пишат и много писатели и поети. Известни са повече от 30 поеми и песни, в които Кан Тервел е олицетворение на доброто. Някои от тези поеми стигат 800 страници /Ла Булгариа конвертита на Франческо Брачолини от 16 век в Италия/. Написани са няколко романа и около 200 театрални пиеси, играни в цяла Европа.

Паисий Хилендарски го поставя пръв сред българските светци и отделя специално място в История славянобългарска. Възрожденските зографи го рисуват в български църкви. Изображения на Кан Тервел като Св. Крал Тривелий има в църкви в Западна България, в Смолянско, в Преображенския и Троянския манастир. Там са рисувани от Захари Зограф и Никола Образописов.

Кан Тервел, този велик българин, спасител на Европа, Кан на България и кесар на Византия завършва скромно житейския си път като монах под името Теоктист.