Над сто човека се събраха във фоайето на втория етаж на местния Регионален исторически музей, за да присъстват на откриването на документалната изложба посветена на стогодишнината от създаването на първия футболен клуб в Пазарджик.

06сашо-сбирка06тодор06найден

Инициативата за събитието принадлежи на един от учредителите и редактор в сайта pzsport и главен редактор на сайта hebarfc.com – Александър Алексиев, който от години се опитва да събере архивни снимки, писма и вещи на футболисти, които са оставили имената си във футболната история на града.

За начинанието си той е получил пълната подкрепа на община Пазарджик и Управителния съвет на ФК „Хебър“. За случая са подбрани общо 100 ценни кадъра от различни периоди, които показват интересни моменти и факти от вековната футболна история. В изложбата фигурират снимки от фонда на музея, както и от държавния архив в Пазарджик, които също са основни организатори на инициативата. Изложбата ще остане експонирана до 20-и януари 2019 г.

„Искам да благодаря на общината, че поддържа футболния клуб на Пазарджик и по този начин запазва традицията, благодарности и на ръководството на УС на клуба, както и на самия Александър Алексиев, като се надявам, че част от тази изложба след време ще остане във фондовете на музея, тъй като в архива няма почти нищо за футболната история града“ – каза по време на откриването директорът на РИМ – Пазарджик – Борис Хаджийски.

„Нищо не е започнало с нас и няма да свърши с нас, футбол както виждате тук е имало още преди сто години, но е важно каква следа оставяме. – заяви кметът на Пазарджик Тодор Попов. „Това искаме – да останем с добри резултати, които да влязат в историята на родния футбол. Със спорта в нашия град, който е приоритет на общината и на мен самия, искаме да покажем, че пазарджиклии са едни от най-добрите.“ – допълни градоначалникът.

„Трябва да се гордеем и да отдадем заслуженото на хората, които ни позволиха да празнуваме 100 г. футбол, ветераните и създателите на клубовете в Пазарджик, благодарим и на общината за подкрепата, включително и чрез тази изложба. “ – каза председателят на УС на „Хебър“ – Найден Шопов.

Юбилейната изложба „100 кадъра от 100 години футбол в Пазарджик”. Сред най-ценните експонати в изложбата са фенски шал и значка от 1926 година.

Стогодишнината на местния клуб бе почетена с поредица от събития от началото на годината до момента. Вече имаме валидирана пощенска карта посветена на юбилея – ТУК, филм за историята на тима – ТУК, скулптура на Острова – ТУК.