Според статистиката ще дадем близо 330 лв. за подаръците на 8-9 души, което е с 100 лв. повече за тези, които ще пазаруват онлайн. За тази сума най-често взимаме дрехи или козметика. След това се нареждат играчките (45%), технологиите като смартфони и таблети (31%), обувките (28%), продукти от развлекателната електроника (23%) и едва тогава книги, музика и филми (20%). Най-рядко се взимат подаръци, свързани с пътуване, билети за различни събития, както и ваучери. При избора най-много се влияем от отношението между цена-качество, а на второ място – от качеството.

55% от анкетираните обаче гледат основно цената

Противно на очакванията, едва 21% от потребителите пазаруват непосредствено преди Коледа. По-голямата част от тях(61%) пазаруват в началото на декември, а 39% – в предпоследната седмица на ноември, когато е и Черен петък.

Над 3/4 от българите, ползващи интернет, ще купуват подаръци онлайн магазини, показва проучване на фирмата GKI Digital. Според данните повечето мъже предпочитат да пазаруват онлайн, докато жените търсят изненади в моловете.

71% от участвалите са посочили, че ще пазаруват от родни сайтове.

Малко над половината са избрали универсалните магазини и моловете като вариант (51%), а едва 14% ще пазаруват от чуждестранни сайтове. За оферти и идеи потребителите се информират от брошурите на магазините (49%), както и от самите им витрини (41%). Едва 34% пък са директни и питат какво ще искат роднините им за подарък на светлия празник.