В четвъртък, на 13 декември, в концертна зала „Маестро Георги Атанасов“ ще прозвучат Увертюра от операта “Пепеляшка“ на Джакомо Росини, Симфоденс от Лоди Лука и Концерт за пиано и оркестър № 5 ми бемол мажор на Лудвиг ван Бетховен. Началото, както обикновено е запазено за 18:30, а гостите този път са италианците Алесандро Марано, който ще акомпанира на пианото и Лоди Лука – на диригентския подиум.

Италианският пианист Алесандро Марано е един от най-блестящите музиканти от своето поколение. В същото време като студент в Музикалната консерватория „Станислао Джакомантионио“ в Козенца с проф. Джузепе Майорка, той посещава Международните клавирни курсове във Фондация „Пол Хиндемит“ в Блоай, Швейцария, където прекарва осем години в изучаване на такива международно признати учители и изпълнители като Едит Фишер и Пол Бадура-Шкода.

Завършва музикалното си образование с Бруно Канино и Алдо Циколини. Като носител на награда от национален и международен конкурс за пиано, Марано провежда силен концертен график, представящ соло рецитали и сътрудничество с известен музикант в Италия и чужбина (Испания, Швейцария, Румъния, Германия, Гърция, Австрия, Чехия, Унгария, България, Русия, Великобритания).

Марано участва под ръководството на важни диригенти като Овидиу Балан, Григор Паликаров, Петроний Негреску, Валентин Дони; той изпълнява и записва всички концерти за пиано „Бетховен“ под ръководството на Маестро Лоди Лука, като приема транскрипцията за струнен оркестър на Винсенз Лахнер. Той е художествен ръководител на Международния фестивал за пиано в Козенца (Италия), президент на културната и музикална асоциация Amici del pianoforte „Франц Лист“, професор по пиано в средното училище „Беато Франческо Маре Греко“ в Акри (Италия) -асистент в Музикалната консерватория „С. Джакомантион“ на Козенца.