Двадесет и седем годишният лекар от Александровска болница Марио Шкодров е загинал от измръзване в Стара планина. Младият мъж изчезна на десети декември, когато към 16 ч. започва своя преход в дебрите на планината. Въпреки предупреждението на хижаря от „Добрила“, той решава да направи тежък преход и не се завръща. От тогава е в неизвестност, бил е открит мъртъв. В нощта на изчезването му температурите в планината са били доста под нулата, а екипировката на Марио не е била напълно подходяща за условията на зимен преход.

„На път за хижа Амбарица, където е редовен посетител и познава района, в отлична физическа форма, Марио попада в клопката на Балкана. Мъгла, снеговалеж и силен вятър по тъмно го дезориентират. След дългите часове ходене, натрупаната умора и премръзването го карат да спре. За последно.
Призоваваме всички, тръгнали на зимен преход да не подценяват планината и да не надценяват възможностите си. Бъдете добре екипирани, информирайте се добре за прогнозите за времето, не тръгвайте сами, не предприемайте самонадеяно рискове и уведомете поне един свой близък кога и от къде тръгвате, както и хората при които отивате. Планината не прощава.“ – това разказаха неговите приятели планинари във фейсбук, по повод на трагичната новина.

Д-р Шкодров е роден в Септември, той е възпитаник на местното средно училище „Христо Ботев“, кръгъл сирак е и със собствени уилия и труд е успял да завърши медицина, като след това започва работа в Александровска болница в столицата.

Той е бил стипендиант по програмата на ФПББ „Готови за успех” в подкрепа на отлични ученици и студенти, загубили единия или и двамата си родители. Той е един от малкото лекари, които избират трудна специалност, каквато е спешната медицина, въпреки възможностите, които има като сирак и отличен студент.

Много пъти участва доброволно и безвъзмездно в прегледите на възрастни хора от Северозападна България, организирани от Фондация „Направи добро – Александровска“ и партньори. От тази година младият лекар започна да специализира „Спешна медицина“ и бе част от екипа на Спешното отделение в УМБАЛ „Александровска“.

Въпреки краткия му житейски и професионален път, ще запомним д-рШкодров с неговата усмивка, с голямото му сърце, кураж и желание да откликва на всеки зов за помощ, винаги готов да се себераздава и да твори добро….