На 21 (петък) по ТВ Европа от 11 часа в Свободна зона, при Георги Коритаров ще има едночасово предаване за Константин Павлов с участието на литературния критик Никола Иванов. В предаването ще вземе участие и внучката на големия поет – Неда Лаптева. Неда Лаптева е единствената българка, която познава лично Стивън Хокинг. Тя се е срещала с него цели два пъти.

„Първата ми среща със Стивън Хокинг беше преди почти 3 години, когато имаше конкурс, като част от конференция. Онлайн бях пратила въпрос и той избра моя въпрос. Наградата за всичко това беше да отида и да задам въпроса си на конференцията на сцената с него”, разказва Неда Лаптева пред Нова телевизия.

Въпросът ѝ бил за пътуване във времето: „Ако би могъл да избере, дали би избрал да се върне назад във времето и да види какво е причинило Големия взрив, или би избрал да отиде напред във времето и да види бъдещето на човечеството”.  Хокинг ѝ отговорил, че би избрал бъдещето. „И аз избирам този отговор. Миналото има начин да се изследва”, разсъждава Лаптева. По думите ѝ усещането да се срещне със Стивън Хокинг било много вдъхновяващо.

„Не само, че има брилянтен ум, но и страхотно чувство за хумор”, разказва Лаптева. Любимият ѝ цитат от Хокинг е: „Ако се чувствате в черна дупка, не се предавайте, защото изход има!”. Втората среща на Лаптева с Хокинг е една година по-късно. „Бях написала имейл, който неговата пиарка му е препратила. Така получих покана да отида пак”, разказва тя. „Човекът съществува, защото има еволюция чрез естествен подбор. Но как се е появила саморепликираща се клетка, това е много рядко случващо се. Може би просто сме имали късмет”, заявява Лаптева.