Пътят село Звъничево – Братаница- Ветрен дол – Варвара е един от най-рисковите пътни участъци с концентрация на ПТП, като за последните три години са станали няколко тежки катастрофи с близо десет загинали, съобщи Радио „Фокус“ – Пазарджик.

Само в рамките на днешния ден загинаха петима души при верижна катастрофа при надлеза в село Звъничево, а 11 автомобила са със сериозни материални щети при инцидента. За последните три месеца на тази година по тази отсечка са станали няколко пътни инцидента.

Първата по-сериозна катастрофа е от 3 септември, когато катастрофират микробус и лек автомобил в центъра на село Звъничево. Двама мъже са пострадалите при инцидента, които са откарани в Областната болница със сериозни наранявания, но без опасност за живота. Причината за катастрофата по данни на КАТ  е несъобразена скорост.

Вторият инцидент е с дата 1 октомври, когато на главния път, преминаващ през село Братаница, 26-годишен мъж от съседното село Ветрен дол блъсна с „Форд“-а си  пресичащия пътното платно 15- годишен местен младеж. Две седмици по-късно момчето почина в областната болница заради комплексните си травми.

На 13 ноември тази година бе регистрирана и още една катастрофа в района на село Звъничево, при която се удариха челно два леки автомобила. При инцидента са се сблъскали лек автомобил „Пежо“, управляван от 30-годишна жена от Пазарджик и автомобил „Хонда“, шофиран от 41-годишен мъж от село Звъничево. В следствие на удара пострада леко е шофьорът на „Хонда-та“. Той е откаран за преглед в Областната болница без сериозни травми и наранявания, но с нанесени големи материални щети върху двете МПС.

В началото на декември 2018 година стана и катастрофа между лек автомобил и патрул на КАТ „Пътна полиция“  на главната улица в село Братаница. 71-годишен мъж е изгуби контрол над автомобила си и се блъсна в спряла полицейска кола, обезопасяваща друг пътен инцидент на улица в селото. Униформените обезпечавали безопасното преместване на автомобилите от пътното платно с включена светлинна сигнализация на патрулния автомобил „КИА”. Срещу тях обаче изскочил лек автомобил „Сеат”, чийто водач въобще не спрял и се блъснал челно в служебната кола. Нанесени бяха само материални щети по двете коли.

През миналата година на този рисков път, в отсечката между селата Братаница и Ветрен дол починаха мъж и жена при тежка катастрофа в крайпътно дърво. Причината за инцидента е изгубване на управлението на автомобила.  В колата са пътували водач и двама негови спътници, които са починали на място, а той е откаран с леки наранявания в пазарджишката болница.

През ноември  2016  година пък 77-годишна жена загина в резултат на катастрофа на пътя между селата Братаница и Ветрен дол. Водачът, мъж на 43 години от село Капитан Димитриево, е управлявал товарен автомобил “Ивеко”. Той е блъснал жената, която се е движела по пътното платно. В резултат на удара, жената е пострадала тежко. Откарана е в МБАЛ-Пазарджик, където е починала от раните си.

Полицейската хроника отчита, че причина за повишения пътен травматизъм по тази отсечка от една страна е изключително натоварения трафик към планинските курорти, а от друга – правият път, който кара водачите да се движат с по-висока и често несъобразена с пътните условия скорост.