Димитър ДЪНЕКОВ

За ритнитопковците и техните почитатели едва ли има по-празнични моменти от тези на футболните надпревари. Точно по тази причина 8 отбора откликнаха на поканата на Борис Благоев – Фиго, играещия треньор на ФК „Брацигово“.

По негова инициатива и поета лична отговорност за цялостната организация двудневният турнир събра млади и нахъсани за игра предимно млади футболисти от Пловдив, Стамболийски, Дебръщица, Радилово, както и четири тима от Брацигово – мъже, юноши (нарекли себе си „Калпавите“), сборен отбор на Дома за отглеждане на деца, лишени от родителски грижи и още един сборен.

Футболното празненство бе подкрепено финансово от Общинска администрация в лицето на кмета Петко Петков, на когото Борис Благоев изказа благодарността си.
Разделени в две квалификационни групи, командите играха всеки срещу всеки и излъчиха полуфиналистите – ФК „Кофти“ (или още „Непоправимите“) от Пловдив, представители на ФК „Тракия“ от Стамболийски и два от тимовете на домакините – мъжете и „калпавите“ юноши. Особено емоциоален бе първият полуфинал – ФК „Кофти“ срещу ФК „Тракия“.

Независимо, че изоставаха в резултата през целия мач, представителите на Стамболийски не продължаваха да напират „до дупка“ и успяха да изравнят в последните секунди – 5:5. Последваха дузпи, при които равенството се запази до момента, когато вратарите трябваше да се изправят един срещу друг. В герой на мача се превърна юношата Иван Пухниев – вратарят на ФК „Тракия“, като първо отрази „снаряда“ на своя съперник, а секунди по-късно порази неговата врата и така изпрати своя отбор на финала. В един от предходните мачове Пухниев обра овациите на публиката и като голмайстор – в един момент той внезапно се откъсна от собствената си врата, направи самостоятелен рейд през цялото игрище и отбеляза попадение в противниковата врата. Съвсем заслужено в края на турнира за него бе отредена наградата „Най-добър вратар“.

Във втория полуфинал юношите на Брацигово отстъпиха на по-възрастните си съотборници със 7:11. Оспорван бе и финалният мач, но рутината на брациговци надделя над младостта на стамболийци и така ФК „Брацигово“ спечели двубоя с 7:5.

Удоволствието обаче бе всеобщо – както за играчите, така и за най-верните им фенове.

Призът за голмайстор на турнира бе спечелен от организатора – Борис Благоев с 22 отбелязани гола, а като най-добър футболист бе отличен пловдивчанинът с брациговски корени Георги Милиев.