На църковния празник Събор на Пресвета Богородица – денят след Рождество Христово, се чества паметта на Свети Йосиф, на цар Давид и на Яков. По решение на Второто национално общо събрание на съюза „Ние жените за достойнство и равенство“ (28 март 1997 г.) църковният празник на Свети Йосиф Обручник, земния баща на Исус, се отбелязва като празник на бащата. За първи път той е честван в България през 1997 г.  Денят на бащата е празник, на който се чества бащинството и родителските грижи на мъжете, точно както на Деня на майката се чества майчинството. Днес рожден ден има кметът на Пазарджик – Тодор Попов, който всъщност бележи двоен празник, защото е и баща.

Денят на бащата съществува почти навсякъде по света в чест и прослава на бащите и бъдещите бащи. Обикновено на този ден се правят подаръци на бащите и семейството празнува заедно през деня. В различните страни се празнува по различен начин и на различни дати.

Според католическата традиция празникът се чества на деня на св. Йосиф – 19 март, а в над 50 държави Международният ден на бащата се отбелязва в третата неделя на юни. В България се чества на 26 декември. На 26 декември именници са Давид, Йосиф, Йосифа, Яков.

Църковната служба е оглавена от Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай с участието на Константийския епископ Яков и свещеници от Пазарджик. Миряни се стичат и към този час към храма, като има много семейства с малки деца. Всеки един от тях отдава своята почит пред иконата на Иссус Христос в центъра на църквата. На особена почит и в днешния ден е и Чудотворната икона на Божията майка, която е разположена от дясната страна в близост до олтара.