Пловдивският апелативен съд намали с една година и 4 месеца 8-годишната присъда на Олег Чавдаров, който е признат за виновен от Пазарджишкия окръжен съд в причиняване на катастрофа с двама загинали. Така наказанието, което подсъдимият следва да изтърпи е шест години и осем месеца лишаване от свобода. Пътният инцидент станал на 29.10.2017 г. между селата Ветрен дол и Братаница.

Подсъдимият, момичето, с която живеел на семейни начала, и най-добрият му приятел се връщали от баня в село Варвара. Чавдаров карал без да притежава свидетелство за правоуправление и със скорост над 100 км/ч. Постоянно изпреварвал колите с БМВ-то си, като преди това употребил наркотик. При един от опитите да задмине поредния автомобил видял, че няма да успее и се върнал в своята лента, като по-рязко извил волана, изгубил контрол над колата и се блъснал в крайпътно дърво. При удара на място загинали двамата спътници на Олег Чавдаров. В Пазарджишкия окръжен съд наказателното производство е протекло при условията на съкратено следствие, като подсъдимият е признал фактите, изложени в обвинителния акт.

За това магистратите са определили наказание от 12 години лишаване от свобода, което е намалено с 1/3 и така Олег е получил 8 години лишаване от свобода. Подсъдимият и близките на загиналите са обжалвали присъдата, пред Пловдивския апелативен съд. Апелативните магистрати считат, че наказанието на подсъдимия следва да се намали като се вземат предвид младата възраст – 18 години, фактът, че при катастрофата той е загубил жената, с която живеел и най-добрия си приятел. За това съдът наложи наказание от десет години лишаване от свобода, като след задължителната редукция с 1/3 поради проведеното съкратено съдебно следствие, санкцията става шест години и осем месеца лишаване от свобода. Решението подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.

Ето как бе постановена предишната му присъда – ТУК