Медийно работата на пожарникарите през тази година стартира със спасяването на дванадесет прасенца, които щяха да станат жертва на огъня във Велинград. Това се случи в началото на януари, когато на огнеборците се наложи да гасят огромен склад в курортния град. Шегаджии се майтапеха, че дузината свинчета трябвало да паднат в жертва на всеки един месец от започващата година, за да няма повече злини. В пламъците без намесата на пожарникарите тогава, щяха да намерят края си и камион „Камаз“, както и двадесет тона въглища.

Добрата новина от януари е, че тогава по традиция се провежда и Национален конкурс „Пожарникар на годината 2017 г.“.  На ниво Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”-Пазарджик бяха отличени двама пожарникари – по направление „Държавен противопожарен контрол и превантивна дейност“ –инж. Спас Димитров Маринов – инспектор в група Държавен противопожарен контрол и превантивна дейност в РСПБЗН – Пазарджик. По направление „Пожарогасене и спасителна дейност“ – мл. инсп. Венцислав Спасов Спасов –пожарникар в Участък ПБЗН – Септември на РСПБЗН – Белово.

Припомняме, че пожарникарят Венцислав Спасов е герой за децата, които през юли миналата година се изгубиха в планината край септемврийското село Варвара. Мъжът пренесъл всяко едно от тях на гърба си през пълноводната река Чепинска. През това време неговите колеги и полицаи от Септември обезопасили и осветили мястото, за да могат Венцислав и учениците да преминат през импровизирания въжен мост. Децата бяха от София, Канада и Белгия и са на възраст от 7 до 10 години. За поредна година са на летен лагер в село Варвара заедно с пенсионираната учителка Марияна Каленицова. Случката приключи с щастлив край, без пострадали деца.

За 23-ти пореден път на 6 февруари в столицата се проведе официалната церемония за награждаването на победителите в Националния конкурс “Пожарникар на годината 2017г.”

06пожарна

Награда получи и мл. инсп. Венцислав Спасов ОТ УПБЗН – Септември. Той участва активно в погасяването на сложни и тежки пожари, както и при оказването помощ при тежки пътнотранспортни инциденти.

 Февруари беше белязан от бурен вятър, а това вдигна огнеборците на крак повече от сто пъти. Но не за да гасят пожари, а да се справят с паднали сайванти, летящи ламарини, повалени дървета и жици, опасни козирки, падаща мазилка и то в цялата област.

В средата на месеца пожарникари, полицаи и горски работници съдействаха на няколко семейства закъсали с автомобилите си в планината. Сигнал за случая е получен вчера около 12.30ч. на телефона за спешни повиквания-112. Няколко семейства решили да прекарат почивката си в планината и отседнали в местността „Кавал тепе“ край Батак. Две от тях решили да се прибират и потеглили с автомобилите си. Пътят обаче е горски, не е част от пътната мрежа и по неговото протежение имало солидна снежна покривка. В резултат на това на около 4 километра преди да излязат на пътя Батак-Доспат двете коли заедно с хората в тях заседнали в снега. След получаване на сигнал за случилото се към мястото били насочени дежурен екип с високопроходим противопожарен автомобил от РСПБЗН-Батак, полицейски автопатрул от участъка в родопския град. На помощ се притекли и служители от местното горско стопанство. С помощта на тежка техника пътя бил изчистен и три часа по-късно автомобилите продължили по пътя към дома.

Огънят лумнал около 20.50ч. , на осми март, когато бил получен сигнал  в РСПБЗН-Пещера. Незабавно към мястото са насочени дежурната смяна огнеборци с два противопожарни автомобила. Около 23 часа пожарът бил напълно изгасен. Стихията засегнала три от експонираните возила, старо пиано, компютърна техника. Спасени са намиращите се вътре стотици експонати от различен вид. На мястото е извършен оглед от дежурна група при РУ-Пещера. Няколко месеца по-късно експозицията отново заработи.

Фалшивите сигнали към Пожарната за щастие намаляват, но пък ето какво сочи тяхната статистика.

Фалшивите сигнали за пожари бяха доста ограничени, след като бяха взети мерки за разкриването на хората, които често експериментират с бързината на огнеборците. Въпреки това, те и сега се получават на телефон 112, сочат статистиките. Най-често става дума за деца и юноши, които смятат, че могат да се шегуват със сериозни неща. Не рядко в схемите им попадат и медиците от Спешна помощ.

Има и други ситуации, когато медицинският екип скоростно се отправя към адрес, с очакването, че ще намерят там тежко болен, почти издъхващ човек, а ги посреща ведра старица с табличка, на която има подредени бисквити и чаши с кафе. Бабата просто решила, че ще се зарадват на хрумването ѝ, а тя ще си осигури компания и безплатно мерене на кръвното.

С добротата на Спешна помощ спекулират и ромите. Понякога викат екипа в къщи за порязан пръст, с анонса на 112, че „всичко стана в кръв, той го наряза с ножа“.

Пожарникари се катерят по дървета и покриви, за да свалят от там домашни любимци. А има и случай, когато трябва да смъкнат от парапет на необитаем апартамент, избягала от долния етаж игуана.

Палави баби и кучешки погребения пък хабят полицейския ресурс. Освен с мастити престъпници и рецидивисти родните полицаи често попадат на куриозни казуси, които може и да звучат абсурдно, но са част от ежедневието на блюстителите на реда, разказват колегите от dnes.bg.

Погребение на дакел постъпва като сигнал за незаконно бебешко погребение. Спецчастите са вдигнати на крак късно вечерта заради обаждане, че зад столичен родилен дом се извършва незаконно погребение. Според очевидеца най-вероятно се заравя бебешко трупче, което е увито в малко одеяло.

Полицаите са тежко екипирани, лазят с бронежилетки. На мястото попадат действително на лица, които носят запалени свещи, плачат и на закопан малък гроб са поставили цветя. Служителите на реда ги натръшкват и нареждат да се изрови трупа. Оказва се, че погребението, което по същността си е незаконно, не е на бебе, а на домашния любимец-дакел.

Преди години кенгуру бяга от цирка в „Люлин“. За съдействие са привикани и служителите на реда. Така полицаите гонят непокорното животно из столичния „Западен парк“.

Друг случай: Съседи подават сигнал, че нещо ужасяващо се случва с тяхната съседка – баба на над 70 години. Възрастната вдовица надавала страшни викове. Съседите тропат на входната врата, никой не им отваря. В същото време от вътре се чуват и мъжки гласове. Затова загрижените съседи предполагат, че може би става опит за убийство или пък старата жена е подложена на садистични изтезания. Родната полиция отива на място и този път бабата им отваря жива и здрава. Оказва се, че похотливото бабе се е отдало на горещи ласки с млади момчета, склонни да й открехнат тайните на сладострастието срещу съответната сума. Цял живот бях вярна на един мъж, сега, докато съм жива, ще наваксам, обяснила палавата пенсионерка.

Хубавото е това, че тези случаи са изключения. Дано да си останат такива.

На 10 юни в 15:29 часа в ОЦ при РДПБЗН – Пазарджик е получено съобщение за пожар в пътнически влак, намиращ се  на ж.п. линия между село Цар Асен и село Смилец, общ. Стрелча. Произшествието е ликвидирано с един автомобил и двама пожарникари от РДПБЗН – Пазарджик. Началникът на влака и кондукторът оказват съдействие на пътниците да се евакуират на безопасно разстояние. От мястото на произшествието до ж. п. спирката в с. Смилец са транспортирани 8 пътници – пенсионери, със служебен автомобил с повишена проходимост Лада Нива. Останалите около 20 пътници са се придвижили пеш до селото. А по-късно с автобус до Панагюрище.

Последната седмица на юни 2018 г. ще запомним с изключително напрегнати дни за огнеборците от РДПБЗН-Пазарджик. Само за времето от 23 до 25 пожарникарите от районните служби в региона са реагирали на общо 39 сигнала.

Тревожна бе тенденцията на зачестяване на случаите за запалени сухи треви, стърнища, отпадъци. За въпросния период от време са посетени общо 24 подобни случая на територията на цялата област, като най-много от тях са в общините Пазарджик, Септември и Белово.

В резултат на безразсъдно палене на сухи треви или отпадъци са причинени загуби на 190 декара пшеница и 6 декара ечемик в района на областния град.

В събота при подобни обстоятелства огънят е изпепелил близо 138 декара с пшеница, оранжерии с площ около 3000 кв.м и капково напояване. Вчера следобед в резултат на пожар в сухи треви е изгоряла дървена барака и три кошера в района на село Щърково.

Благодарение на бързата и адекватна намеса на пожарникарите от районните служби са спасени още стотици декари с насаждения и е предотвратено нанасянето на щети в горски фонд или в частни имоти. Получени са и шест сигнала за паднали дървета или клони върху пътни артерии или върху паркирани автомобили.

За сметка на това обаче 25 пожарикари получих награда за работата си в навечерието на празника на полицията в началото на юли.

Тържествената церемония се проведе в присъствието на директора на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов. От името на ръководството на вътрешното министерство той сърдечно приветства колегите си и ги поздрави с предстоящия празник на МВР. Главен комисар Николов им благодари за екипната работа и за професионализма, които пожарникарите отново доказаха по време на усложнената обстановка през изминалата седмица.

Своеобразна оценка за това бе и наградата за директора на регионалната дирекция комисар Иван Панайотов, разписана със заповед на министъра на вътрешните работи. Почетното отличие на МВР „За доблест и заслуги“ – ІІІ степен е за изключителен принос в ефективната работа на пазарджишката регионална дирекция и издигане на нейния авторитет.

Ден по-късно, на шести юли 

Около 13.00ч. в ОДМВР Пазарджик бе получен сигнал за паднал малък самолет от селскостопанската авиация в района на 105-ти километър от АМ „Тракия“, на около 500 метра встрани от магистралата. Към мястото са насочени екипи на „ПЪтна полиция“, РСПБЗН-Пазарджик и Спешна помощ. Пилотът е изваден от спасителен екип на пожарната в Пловдив, тъй като първоначалната информация е била, че инцидентът е станал на територията обслужвана от РДПБЗН-Пловдив. По първоначални данни  той е в добро общо състояние и е транспортиран от „Спешна помощ“ в болнично заведение. Няма други пострадали при инцидента. На мястото се извършва оглед от дежурна група при полицейското управление в Пазарджик.

Осми юли бе белязан от придошлата Луда Яна, която уби две деца в коритото си. Трупът на шест годишната Делка все още не е открит.

Сигнал за случилото се бе подаден около 12.30ч. в дежурната на РУ-Панагюрище. На мястото незабавно са изпратени екипи на полицейското управление и на пожарната. Открит е трупът на 8-годишно момиченце, живеещо заедно със семейството си в гр.Панагюрище, то бе удавено и заплетено в клони спрели се под моста на реката.

Това постави началото на издирването и на 6-годишната сестричка на детето, с която заедно излезли от къщи сутринта и не са се прибрали. Установено е, че грижи за децата е полагала майката, но тази сутрин е излязла и отишла на работа, като ги оставила у дома. Две от общо петте хлапета на семейството излезли и не се прибрали. Служителите на пожарната започнаха десет дневни обходи на коритото на реката по протежение на целия град, а по-късно и по течението на Луда Яна. В издирването се включиха доброволци и пожарникари от цялата област, коритото бе претърсвано и по въздуха с дрон, но детето не бе открито.

Следващият усилен уикенд бе в края на август.

На общо 22 сигнала са реагирали тогава огнеборците от региона за времето от 25 до 27 август. 14 от тях са били за нерегламентирано запалени сухи треви, стърнища и отпадъци. Едно от сериозните произшествия бе регистрирано на територията на Ракитово. В дежурната на РСПБЗН-Велинград бил получен сигнал за пожар в стопански постройки, собственост на няколко жители на родопския град. На мястото пристигнали два противопожарни автомобила с дежурната смяна огнеборци. В гасенето са включили още представители на общината и местни жители с багер, кран и товарен автомобил. Няколко часа по-късно пожарът бил напълно изгасен. Стихията обаче унищожила няколко стопански сгради с обща площ около 370 кв.м., около 800 бали със сено, фураж, дърва за огрев.

На 27 август черната серия за пожарникарите във Велинград продължи,  в 19:52ч. на тел.112 е получен сигнал за теч на газ от цистерна на бензиностанция и газостанция, частна собственост, намираща се в гр. Сърница, ул.“Свобода“, собственост на 67-годишен мъж. Причина за инцидента бе техническа неизправност – скъсан предпазен клапан. Произшествието е посетено и ликвидирано от един екип на РСПБЗН – Доспат. За овладяване и ликвидиране на произшествието е оказана помощ от РСПБЗН – Велинград с един противопожарен автомобил, един специализиран автомобил и трима служители.

През септември за 18-ти път бе почетена паметта на  младши-лейтенант Кръстьо Стоянов– служител на РСПБЗН-Пазарджик. Той загина по време на гасене на голям пожар в киното на град Белово.

07poklonenie Belovo 2018_3

На церемонията пред паметната плоча поставена в негова чест пред входа на СУ „Александър Иванов-Чапай” в Белово присъстваха членове на неговото семейство, директорът на РДПБЗН-Пазарджик комисар Иван Панайотов, кметът на град Белово г-н Костадин Варев, пожарникари от районните служби „Пожарна безопасност и защита на населението” в Пазарджик и Белово, служители от общинската администрация, преподаватели от местното училище, граждани.

С едноминутно мълчание присъстващите почетоха паметта на загиналия при изпълнение на служебния си дълг огнеборец. Пожарникарите от двете служби всяка година отбелязват днешния ден, а част от тях помнят случилото се, като преки участници в гасителните действия при потушаването на разразилия се тогава пожар.

Така те за породен път показаха, че пазят жив спомена за колегата им младши-лейтенант Кръстьо Стоянов и го предават на по-младите си колеги.

На 14 септември българските пожарникари отбелязват професионалния си празник.

12пожарникари

 

Официалната церемония започна с полагането на венци пред мемориала на загиналите огнеборци в двора на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”. Общо 1148 са произшествията, на които са реагирали служители на Противопожарните служби в област Пазарджик от началото на годината до момента, каза тогава на пресконференция комисар Иван Панайотов, началник на РД ПБЗН-Пазарджик.

Пет сигнала средно на денонощие получават момчетата в униформа. Не рядко се налага да помагат за спасяването на хора пострадали в катастрофа, а случаите от началото на годината до момента са над 70. По-голямата част от тях са пред летните месеци. Аварийно-спасителните дейности са 78 броя, като при тях също се отчита завишаване. Издирвателните мероприятия на хора също бележат ръст и от началото на годината са 7, за разлика от минали години, когато не са надхвърляли 2 броя, уточни Панайотов.

На 19 септември пожарникари от Белово и Пазарджик, подпомогнати от жители на беловското село Момина Клисура извадиха стадо крави и телета попаднали във воден капан.

20белово2

 

Сигнал за случилото се бил получен вчера по обед в дежурния център на пожарната в Пазарджик. По първоначални данни стадо от животни попаднало във водите на изравнител, намиращ се на територията на беловското село Момина Клисура. Незабавно към мястото потеглил екип от трима огнеборци от РСПБЗН-Белово. Пристигайки те установили, че общо 12 животни са във водите на хидросъоръжението.

По това време дълбочината му била между 4-5 метра. Кравите и телетата успели да напуснат местообитанието си заради неизправност на електронния пастир. Привлечени от наличието на вода и по-високите температури те се спуснали по стръмните и хлъзгави бетонни стени на изравнителя и попаднали във водата. На помощ на колегите си от Белово пристигнали и пожарникари от Пазарджик оборудвани с лодка и въжета.

Междувременно било уведомено териториалното подразделение на „Напоителни системи” за изпускане на водата с цел намаляване на нейното ниво. Двата екипа огнеборци, съвместно с местните хора започнали спасителна операция. Те успели да извадят едно по едно общо 11 животни. Само едно малко теле е било открито удавило се в централната част на съоръжението.

Още спасени животни

20белово-крави2

Общо 90 щъркела са били спасени от служители на Противопожарните служби в област Пазарджик от началото на годината до момента, съобщи по време на пресконференция преди седмица комисар Иван Панайотов, началника на РД ПБЗН-Пазарджик.

По думите му, това са били бедстващи птици, за които са получавани сигнали на телефон 112. «Спасени и пуснати в естествената им околна среда са и 28 влечуги, като преобладаващите от тях са змии. Оказано е съдействие и на 12 броя рогат добитък, сред които са и два коня», уточни комисар Панайотов.

Той каза също, че огнеборците от региона се отзовават и на сигнали за бедстващи домашни животни, най-често котки, които са се покатерили на високи дървета и не могат да слязат.

Не са имали това щастие обаче две кончета, които изгоряха на 27 ноември

В ОЦ при РДПБЗН – Пазарджик тогава, малко след 19 ч., е получено съобщение за пожар в селскостопански дървени постройки – сайванти, намиращи се в землището на с. Огняново. На сигнала незабавно са се отзовали пожарни екипи, като произшествието е било ликвидирано десет минути след полунощ. Унищожени са двеста квадратни метра селскостопански дървени постройки, петстотин чувала дърва за огрев, сто бали фураж  и две кончета. Спасени са кон, каруца и десет селскостопански постройки.

През декември горяха най-вече домовете на възрастни хора, пожарите бяха предизвикани от проблеми с елинсталациите или заради печки на твърдо гориво. Благодарение на бързата и адекватна намеса на пожарникарите обаче няма починали хора. Спасените са на преклонна възраст, като най-старият от тях е на 92 г.

Огънят вилня дори на Бъдни вечер.

Тогава мъж на 48 години от село Црънча пострада при пожар в жилището си. Произшествието бе ликвидирано с един противопожарен автомобил и четирима служители от РСПБЗН – Пазарджик. Пострадал е собственикът, който е бил обгазен от дима, настанен е в болница. Унищожени са хладилник и десет квадратни метра  ламперия. Опушени са стените на цялата къща, но постройката е била спасена. Все още не е ясна причината довела до пожара, ще бъде извършен повторен оглед.

Най-куриозните два случая обаче са регистрирани на 28 декември.

В 13:08 часа е получено съобщение за запалил се човек, в гр. Брацигово. Произшествието е ликвидирано от граждани преди пристигането на екип на УПБЗН-Брацигово към РДПБЗН-Пазарджик с един автомобил и личен състав от двама души. При пожара е пострадал мъж на 60 г., който в нетрезво състояние се е полял с алкохол и при опит за запалване на цигара се е запалил. Свидетели на инцидента са свалили дрехите и изгасили горящите части от тялото на пострадалия. В резултат на инцидента, той е получил 50 % изгаряния по тялото и е транспортиран в МБАЛ – Пазарджик за хоспитализиране.

В същия ден, но в 23:36 часа е получено съобщение за излизащ дим от приземен етаж на жилищна сграда, намираща се в Пазарджик. Произшествието е ликвидирано от граждани преди пристигането на екип на РСПБЗН-Пазарджик с един автомобил и трима огнеборци. При пожара е пострадал мъж на видима възраст около 60 г. с неустановена самоличност, изгаряния II – III степен на долен десен крайник. Мъжът е клошар, бил е в нетрезво състояние, самонастанил се в необитаемото помещение. Благодарение на бързата намеса на пожарникарите е спасена сградата и мъжът предизвикал пожара.