Единственият пункт за закупуване на електронни винетки в Пазарджик се намира в Областното пътно управление. Към момента там не са отчетени пропуски в системата, съобщиха от там.

В сила от 1 януари 2019 г. в България се въвежда електронна винетка за ползване на платената пътна мрежа. Цените на е-винетките остават непроменени за всички превозни средства. От 1 януари 2019 г. се въвежда и уикенд винетка за пътни превозни средства с обща техническа допустима максимална маса до или равна на 3,5 тона. С влизане в сила на е-винетката отпада необходимостта да се залепва хартиен винетен стикер на предното стъкло на пътното превозно средство. При проверка от контролните органи на пътя собствениците и ползвателите на пътни превозни средства не са задължени да представят документ, удостоверяващ закупена винетка.

За пътните превозни средства с обща техническа допустима максимална маса над 3,5 тона винетките ще са валидни до 15 август 2019 г. От 16 август 2019 г. за същите се въвежда тол такса.

Всички хартиени винетни стикери, закупени през 2018 г. и чийто срок на валидност изтича през 2019 г., ще запазят своята валидност. Шофьорите трябва да запазят валидния хартиен винетен стикер, залепен на предното стъкло на автомобила до датата, на която изтича неговата валидност. На собствениците и ползватели на пътни превозни средства се дава възможност за конвертиране (преобразуване) на валидните хартиени винетни стикери към е-винетка.

Електронни винетки могат да бъдат закупени по няколко удобни за ползвателите на републиканската пътна мрежа начина:

  • От интернет на адрес www.bgtoll.bg
  • Чрез мобилно приложение
  • Чрез терминали за самотаскуване в търговски обекти
  • На каса в пунктовете за продажба и в областните пътни управления на Агенция „Пътна инфраструктура“