Празникът Водици е разделен на три части – стартира с наричането на водата, продължава с Богоявление и завършва с Ивановден. Тези три януарски дни от годината са били почитани още от древните траки, които владеели тайните на космогонията и възприемали себе си като част от Вселената. Учението на Орфей било подчинено на един от херметичните принципи – „Каквото долу, това и горе“. Ето защо нашите предшественици се отнасяли с уважение и любов към всичко, което било живо. Те вярвали и знаели, че водата е един от основните четири елемента, от които Върховният Бог е създал всичко видимо и невидимо. За тях водата е не просто течност, а вибриращи микрочастици, които имат способността да пренасят нашите мисли и чувства. Водата има и три агрегатни състояния, при изпаряването ѝ,  помислите на простосмъртните стигали до небесата, където ги чували боговете.

Малцина магове можели да разговарят директно със Създателя, те били възвишени същества, които отдавали живота и земното си време, за да се обучават в изучаването на всички тайни на Вселената. И правили това, за да доведат Добро, Любов и Разбирателство сред народа си. В народната памет и историческите източници можем да намерим следи за Боян Мага, Петър Вълка, поп Богомил, поп Йеремия и Василий Врач. Всеки от тях е богомил, а богомилите са наследили своите знания, точно от древните вярвания на траките. Богомилите имали няколко степени на посветеност, като най-високата била „съвършен“.

Пълен антипод на маговете са магьосниците, които имат достъп до определен предел знания и ги използват, за да предизвикват събития, които никой не би окачествил като Добро. По-късно с приемането на християнството, вярванията на Маговете и магьосниците били претопени, но не са напълно изчезнали. 

Нощта на 5-ти срещу 6-ти януари е една от най-магичните нощи на годината. Водици или Богоявление, Йордановден е голям български празник, свързан с вярата в очистителната, целебната и магическата сила на водата, нейната способност „да помни” и с преклонението на хората пред животворящата й същност. Старите българи са вярвали, че в полунощ водата започва „да чува“ и да сбъдва. Според поверията тогава „небето се отваря“ и вълшебните качества на водата се проявяват по-лесно и по-бързо.

Какво се прави в нощта срещу Водици? Това обяснява в книгата си „Стопанката на Господ“ Розмари де Мео, но имайте предвид, че водата също така има и разум, според древните траки. Тя няма да се подчини безприкословно, ако вашето наричане касае желанието ви да сторите нещо лошо на друг човек или да го принудите насила да изпълни волята ви. Ето защо вашето наричане трябва да е свързано единствено с вас или децата ви. Молете се за здраве, за успех, за блага, които ще направят щастливи много хора. 

Когато се здрачи достатъчно на 5 януари вечерта, се налива вода в котле. Най-добре е водата да бъде изворна, току що налята. Ако у дома нямате котле, може да се използва чаша или малка тенджерка. Желателно е избраният съд да е меден. Водата се изнася навън – на двора, на балкона или на перваза на прозореца. Хващате съда с две ръце и притихвате малко с водата. Оставете я да ви усети. Подишайте свежия въздух с нея. Поздравете я и й кажете името си на глас. Постойте още малко така, а след това се приберете вкъщи. Нека водата да остане няколко часа под небето, за да се „измълчи“ и пречисти. Точно преди полунощ излезте отново при нея.

Точно тогава, силата й става най-голяма. Отново хванете съда с две ръце. Помислите кое е най-голямото ви желание и го изречете на глас пред водата. Притихнете и постойте с нея. Опитайте се да си представите как ще изглежда животът ви, когато точно това желание бъде изпълнено. Опитайте се „да видите“ тази картина във вашата вода. И отново на глас кажете: реченото да бъде сторено.

После покрийте водата с чиста кърпа (по възможност бяла) и се приберете. Когато се събудиите сутринта на 6 януари, първо идете при водата си. Измийте си очите с нея и с много обич отпийте. Склонете чело пред водата и й благодарете. След това я приберете. Можете да я изпиете цялата или по-малко, да наръсите с останалото от нея дома си, да полеете цвете. Тя ще носи енергията на желанието ви. Силата й е право пропорционална на емоцията, която сте вложили в нея и на количеството Вяра, изпълваща душата ви. Така че това е приложно вълшебство и то е във вашите ръце.

Денят преди Богоявление е отреден за строг пост, ето защо – ТУК