Тодор Мечев е щастливецът, който отново извади християнския кръст от шадравана в Ракитово. Късметът и тази година се падна на Тошко, след като през отишлата си 2018 г. на Йордановден пак се пребори с останалите младежи, за да стигне пръв до Божието разпятие.

В река Мътница в с.Дорково след 3-минутна борба металният кръст бе хванат от Георги Кадрев, който също бе късметлия и на Богоявление миналата година. Георги извади кръста под звуците на родопски кабагайди, които съпровождаха литийното шествие от църквата“ Св.Илия“ в Дорково, начело на което бяха Константийският епископ Яков, отец Стоил от църквата“ Св.Великомъченица Неделя“ в Ракитово, народният представител от Коалиция“ БСП за България“ Йордан Младенов, кметът на Община Ракитово Костадин Холянов, както и свещеници от пазарджишката епархия.

В ледените води на Мътница нагазиха двайсетина смелчаци, облечени в народни носии, които, след като бе намерен кръстът, изиграха мъжко хоро във водата. Техния кураж да нагазят при минус 8 градуса в реката бяха аплодирани от стотици хора, дошли на ритуала. Константийският епископ Яков благослови младия мъж и жители и гости на родопското село и им пожела здраве и благоденствие през годината.

В град Костандово Богоявленският кръст бе хвърлен от отец Стоил в река Мътница, но повече от час и половина търсене не доведе до резултат и се наложи да бъде изпратен багер, който да разчисти тинята, за да може да се намери Божието разпятие. Ритуалите за Богоявление в Ракитово, Костандово и Дорково бяха изгледани от стотици мъже, жени и деца, а кметът на община Ракитово Костадин Холянов, народният представител Йордан Младенов, председателят на ОбС в Ракитово Нина Димова, зам.-кметовете Цанко Молов и Димитър Топалов, областният председател на БСП Петя Цанкова също уважиха празника.