Годината ще бъде успешна за всички, които скочиха в ледените води на Марица днес, но най-вече за триатлонеца Борислав Палашев. Шестнадесеет годишното момче улови кръста след като епископ Яков го хвърли и той пое по течението на древния Хеброс. Наложи се да го гонят всички, общо седемнадесет на брой момчета и момиче, което за първи път в историята на града се опита да се добере до символа на християнската вяра.

Денят започна с тържествена литургия в храма „Успение Богородично“, на което присъстваха кметът Тодор Попов, зам.- областният управител Йордан Кожухаров, който днес е и именик, омбудсманът Георги Шопов, много граждани и представители на бизнеса.

Преди литийното шествие, което тръгна от храма след литургията към мястото, където ежегодно Константийският епископ Яков хвърля кръста на Богоявление, най-напред започнаха да пристигат любопитни граждани и част от желаещите да провят късмета си.

06халати

Сред публиката имаше хора от три до деветдесет и три години, които чакаха с нетърпение започването на церемонията, защото времето беше много студено.

06бебе

Около десет и двадесет часа се появиха и първите редици на литийното шествие, с хоругвите, сподиряни от местния църковен клир.

06шествие06шествие1 06шествие3 06шествие22

След десет минутен водосвет епископът изпрати кръста в реката.

06вода06вода1 06вода3 06вода4 06вода5 06вода6 06вода7 06вода8 06вода-момиче06палашев-кръст 06палашев-кръст1

Борислав Палашев започва да тренира триатлон на осем години, като семейството му го насочва към това, заради гръбначно изкривяване. На десет години вече е медалист от състезание в Германия. За осем години той вече разполага със завидна колекция от над седемдесет медала, а миналата година зае третото място в конкурса „Спортист на 2018 г.“, под патронажа на община Пазарджик. Треньор на Борислав е собственият му баща.

Кметът на Пазарджик Тодор Попов честити празника на всички, които имат имен ден днес, като им пожела да са здрави и да успяват с всичко, с което са се захванали.

Общо 3084 именници празнуват на Йордановден в община Пазарджик, сочи справка от общината. 1273 са мъжете носещи името Йордан в общината, а 1179 са жените с името Йорданка.

С името Богомил са кръстени 37 мъже, а Богомила се наричат 8 жени. Мъжкото име Божидар имат 238 души, Божидара – 54, името Богдан носят също 54 души срещу 37 жени с името Богдана. 40 са жените в общината с името Богданка, 24 с името Бончо и 28 с името Божана. На името Дарина се обръщат 100 жени, петима мъже носят името Дарин, а 7 името Божил.

Най-много именици днес има в Пазарджик – 1747, следват ги тези в село Огняново, където са 113, 91 в село Мало Конаре, 85 в село Братаница и 80 в село Главиница. Най-малко са празнуващите именици днес в село Крали Марко – само 1 и в село Сбор – 3. Без Йордановци е само село Тополи дол.