Името Йордан е библейско, това е названието и на свещената река, в която според писанията било извършено светото кръщение на божия син Иисус Христос от кръстника му Йоан Предтеча, чийто имен ден е утре. Няма яснота кога с името Йордан започват да се титулуват и хора, но най-вероятно това е станало след като християнството е започнало да се разпространява като едно от основните религии на света, около IV век. След провеждането на Никейския събор император Константин го обявява за легитимната религия на основаната от него Византийска империя.

И така – кои са мъжете и жените, които празнуват имен ден днес?

На този ден празнуват Йордан, Йорданка, Данчо, Данка, Божидар, Божидара, Боголюб, Боголюба, Божан, Божана, Дана, Бистра, Боян, Богдан, Богдана.

06данчо

Сред политиците най-известен е депутатът Йордан Младенов от БСП. Йордан Младенов е роден в гр. Пещера на 9 май 1979 г. Завършил е Аграрен университет – Пловдив със специалност „Агроинженерство” и Технически университет – Габрово със специалност „Стопанско управление”. От 2003 г. до 2013 г. е председател на Управителния съвет на Бизнес център – Пещера, с основна дейност разработване и кандидатстване по европейски проекти за ускоряване на местното икономическо развитие и провеждане на обучения. Бил е регионален координатор по проект 100 за създаване на конкурентноспособни стартиращи фирми. През годините е партньор по редица социални и икономически проекти. Мениджър в частна фирма. През 2017 г. читателите на сайта ни го избраха за политик на годината, в конкурса ни за 2018 г. той бе водещата фигура сред номинираните депутати.

06йордан чалъковjordan_4alakov

Името Йордан не е най-разпространеното в Пазарджик, но за сметка на това го носят ключови фигури от различни областти на нашия живот. Сред общинските съветници на Пазарджик има само един Йордан и това е Йордан Чалъков от ГЕРБ.

Сред най-младите популярни личности в Пазарджик е и Йордан Зайчев от Съвета за младежка политика.

06DirektorODMVR

Шефът на ОД МВР например е Йордан Рогачев. Той е роден в Стрелча и само преди две седмици отбеляза тридесет и девети рожден ден. В кариерата си старши комисарят е преминал през всички изпълнителски и ръководни нива. Завършил е Академия на МВР и Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“. Работил е в системата на МВР във Велинград, Пловдив и Пазарджик. От 09.12.2013г. със Заповед на Министъра на вътрешните работи е временно назначен на длъжността Директор на ОДМВР-Пазарджик, а от м. юли 2014г. е назначен за титуляр на длъжността Директор на ОДМВР-Пазарджик. За постигнати успехи в служебната си дейност е награждаван многократно от Директор на ОДМВР, Директор на ГДНП и Главен секретар на МВР.

06-Yordan_Minev

Огромен брой фенове в Пазарджик има Йордан Минев. Футболистът с не по-малко известен брат – Веселин е юноша на „Хебър“. След като напуска отбора от родния си град, преминава през отборите на „Беласица“ и „Родопа“. През лятото на 2005 г. Минев подписва с „Ботев“ със свободен трансфер. Подписва с българският шампион ЦСКА през януари 2009 г. В началото на 2011 г. се завръща в бившия си отбор „Ботев“. Изиграва първият си официален мач за „Лудогорец“, когато отборът дебютира в най-високото ниво на българския футбол на 6 август 2011 г. в първият кръг на А ПФГ в срещата с пловдивския „Локомотив“ играна в Каварна и завършила 0-0 . През първия си сезон в „Лудогорец“ постига требъл, като става шампион, носител на купата и суперкупата на България за 2012 г. През вторият си сезон в „Лудогорец“ става шампион на България за сезон 2012-13 г. През третият си сезон в „Лудогорец“ отново постига требъл, като става шампион, носител на купата и суперкупата на България за сезон 2014 г. Отбелязва първият си гол  за „Лудогорец“ в 92-та минута на 22 октомври 2014 г. в срещата от груповата фаза на Шампионската лига при победата срещу Базел с 1-0. Този гол придобива историческа стойност за българския футбол, тъй като донася първата победа за български отбор в груповата фаза на Шампионската лига.

06bikov

Огромен талант в областта на спорта, но в славното за българските щанги време демонстрира и Йордан Биков. Йордан Биков е роден  на 17 октомври 1950 г. в Пазарджик. Още като дете е привлечен от спорта. Първоначално се занимава с гимнастика, но под влиянието на по-големия си брат Георги и учителя си по физическо възпитание се насочва към вдигането на тежести. Йордан бързо напредва в новия за него спорт. На три поредни ученически спартакиади става последователно трети, втори и първи. Усилените тренировки обаче пречат на образованието му и той прекъсва учението за три години. Очевидно е, че за младия Йордан бъдещето е свързано със спорта. За негово щастие талантът му е забелязан и той е поканен да учи в училището „Олимпийски надежди“ в София. Младежът приема поканата и така за него се отваря вратата към големия спорт.

По това време треньор на младите щангисти там е Абаджиев. Старшията налага на учениците строга дисциплина. За него спортът и учението трябва да вървят заедно, като едното не доминира над другото. Ежедневно освен тежките тренировки Йордан полага и големи усилия в учението. По това време бъдещата спортна легенда живее в Банкя заедно с друг голям български щангист – Неделчо Колев.

След като българските щангисти се представят незадоволително на Олимпиадата в Мексико през 1968 г., настъпва промяна в ръководството на националния тим по вдигане на щанги. За треньор е избран Абаджиев. Той залага на състезателите, които познава най-добре – момчетата от училище „Олимпийски надежди“. Първата си голяма титла Биков (категория до 75 кг) печели на европейското първенство в Констанца (1972 г.), въпреки че малко преди това контузва китката си и две седмици е в шина. До последно е под въпрос дали ще се включи в надпреварата. Когато Абаджиев обявява състава за Констанца, Биков фигурира в него, въпреки че изостава с подготовката. Проблемите не успяват да го спрат и той става пръв, като побеждава един от най-добрите щангисти в света по онова време – Виктор Куренцов (СССР). На Олимпийските игри в Мексико сити 1968 г. Куренцов прави трибой, който никой по това време не може да доближи.

Първите му успехи са от две европейски първенства в Констанца и във Варшава. През 1971 г. в Перу става световен шампион в изтласкването.

Йордан Биков е и Олимпийски шампион от Мюнхен през 1972 г. Поставя и нов световен рекорд в трибоя с 485 кг, който не е подобрен и до днес. През същата година е европейски и световен шампион. Йордан Биков е първият наш щангист с голям шлем от олимпийска, световна и европейска титла. Обявен е за спортист номер едно на България за 1972 г.

Тежка контузия на коляното му попречва да продължи победния си ход по световните рингове. След като се отказва от активния спорт става треньор в Средно спортното училище „Георги Бенковски“ (Пазарджик). Два месеца е селекционер на националния тим на Китай.

Наздравица трябва да вдигнат и двама лекари – д-р Йордан Пелев и д-р Йорданка Савова. След дълги години работа в Пазарджик и Пловдив, днес д-р Пелев е управител на УМБАЛ „Софиямед“. Д-р Савова пък е управител на МБАЛ „Здраве“ във Велинград.

Бизнесът също се отчита с именници – Йорданка Величкова от „Радани“ и Йордан Бадьоков, представител на производителите на „Рено“, „Дачия“ и „Опел“.

06йордан

Йордан Бадьоков е основател на RMG Group of companies и изпълнителен директор на „Еспас Ауто“ – дилър на Renault и Dacia за София, Велико Търново, Благоевград и Пазарджик. В периода 2003-2005 г. е бил оперативен директор и член на борда на директорите на „Аутоплюс България“ АД, където внедрява първия в страната електронен магазин за търговия с резервни части за автомобили. В момента ръководи и няколко компании в автомобилния бранш, сред които е Auto1, водещ вносител и дистрибутор на резервни части за автомобили и лидер в автосервизното обслужване с бранда си Auto1 Service Partner. Завършил е математическа гимназия в родния си град Пазарджик и магистратура по икономика в Икономическия университет – Варна.