С отслужването на света литургия и Богоявленски водосвет в храм „Св.Успение Богородично“, започна днешният празничен ден в септемврийското село Бошуля. С литийно шествие миряните напуснаха църквата, за да се отправят към реката, за да станат свидетели на ритуалното хвърляне на Кръста Господен, което се състоя в 11 часа, а тази година за него се пребори Мартин Венчев. Той е ученик в Пазарджик, а кметът на селото Христина Венчева му връчи парична награда.

На 6 януари църквата чества Кръщението на Иисус Христос от Йоан Кръстител във водите на река Йордан – тогава, според евангелския разказ, небето се отворило и Светият дух слязъл върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнесъл глас: „Този е моят възлюбен Син, в когото е моето благоволение“.Това е третият по значимост християнски празник след рождеството и възкресението на Исус. Нарича се Богоявление, тъй като за първи път при кръщението на спасителя Бог се открива на света в своите три неразделни лица – Отец, Син и Дух Свети.

Според обичая всички участват в освещаването на водата, а след празнична черковна служба свещеникът хвърля светия кръст във водата. Млади мъже се хвърлят въпреки студа и ниската температура и се надпреварват кой пръв ще го достигне. Който извади кръста, бива честит и здрав през цялата година.