Ана ГРОЙС, PZdnes 

Цветотипът наистина ли е толкова важен? Какво ми харесва и какво в действителност ми отива? Как да разнообразя скучния си гардероб? Това са част от въпросите, които си задават не малко жени.

На първо място, за да намерите подходящите за вас дрехи е да определите своя цветотип и на тази база да подбирате подходящите за вас цветове. След това е кройката на дрехата, мястото и поводът, за които избираме своята визия, аксесоарите и всичко останало. Но както казахме цветотипът е на първо място. Неправилно подбраният нюанс на облеклото, грима, аксесоарите би ни придал уморена, болнава, асинхронна визия и точно обратното – ако уцелим точните цветове, подходящите за нашите специфични характеристики нюанси, цялостната ни визия ще е стилна и неотразима.

В следващите редове ще набележим най-често допусканите грешки при построяване на гардероба ни.

  • 2 -3 любими ярки цветове

Много момичета и жени харесват или се чувстват уверени само в няколко ярки цвята и купуват дрехи и аксесоари изключително в такива цветове. В резултат на това гардеробът им, съответно и визиите им винаги изглеждат еднакво и едноцветни. А хората отстрани ще получат усещането, че момичето винаги носи едно и също облекло. Също така е добре, ако тези цветове наистина й подхождат. Ако пък не – още по-зле?

  • Ориентирът ви е грешен – не сте определили точния цветотип

Често се случва, когато момичето или жената се ръководи от различен цветотип. Например, тя самостоятелно или пък с помощта на приятел неправилно го е определила, променила е междувременно цвета на косата си и използва стари препоръки…Или друг вариант – избирате и купувате дрехи, които са ви харесали как стоят на някой друг..

Основният съвет, който можете да следвате в тези случаи е да се доверите на специалистите и да  използвате само висококачествена информация от надеждни източници. Освен това много е важно –  следете за промени в собствения си вид. Само с промяната на цвета на косата си, трябва да внимавате за цвета на червилото, дрехите и аксесоарите.

  • Безцветен ахроматичен гардероб

Много момичета и жени се ориентират при построяването на гардероба си и се „хващат“ за така наречените базови цветове.  Това означава, че предпочитат черно-сиво-бялата гама или черно-кафяво-бежово. Доста унила картина, нали? Не, не казваме нищо против тези цветове. Напротив, те трябва да присъстват в гардероба. Но когато дрехите ни в гардероба са САМО в тези цветове, просто няма как да създадете ярък образ. А защо да се ограничите до 2-3 цвята, когато има толкова много красиви нюанси!

  • Съчетание на несъчетаемото

Съществува и другата крайност – изобилие от цветове в една визия. И тук трябва да внимавате – дисхармонията в комбинация от цветове ще развали ефекта и от най-идеално стоящите дрехи.

  • Моден цвят на сезона

Тази грешка се случва, когато момиче или жена се фокусира единствено върху тенденциите. Този подход е най-малкото неефективен. Първо, това е много скъпо, защото модата е непостоянна и променлива,  и тогава всички модни цветове са склонни да остареят още следващия сезон. Второ, истинският стил ВИНАГИ започва не с модните тенденции, а с вашите индивидуални характеристики. Ето защо, на първо място, трябва да се съсредоточите върху естествените си данни и само след това върху действителните нюанси. Можете да добавите 2-3 „модни“ цвята, стига да се впишат във вашата идеална палитра.