Отново са празници, моменти с близките, дни изпълнени както с емоции, така и свързани с трапези пълни с вкусни храни и напитки! За мнозина богато отрупаните трапези по Коледа и Нова година могат да сложат начало на едно системно преяждане. А свръхконсумацията и безразборната употреба на различни храни и напитки подлага организма на силен стрес. В резултат могат да се отключат редица здравословни проблеми.

Първи реагира стомашно-чревният тракт

Тъй като храносмилателната система има за задача да преработи и усвои храната, при претоварването й могат да се отключат редица остри възпалителни процеси и проблеми във функционирането на стомах, черва, панкреас. Това съответно рефлектира и върху всички останали органи и системи.

Ние, фармацевтите от Аптека „Запад“ – Пазарджик, искаме да обърнем поглед към природата и да ви запознаем с няколко растения,които повлияват благотворно храносмилателната система на човека!

Гастритол перорална течност е най-новото лекарство в портфолиото на фармацевтичната компания Алпен Фарма България. Гастритол е лекарство на растителна основа за лечение и профилактика на различни заболявания на стомашно-чревния тракт при възрастни и деца над 12 г.

Препаратът съчетава действието на 6 лечебни растения за повлияване на стомашно-чревни оплаквания като подуване на корема, метеоризъм, болезнени стомашни спазми, киселини, гадене, повръщане; за лечение на гастрити, стомашни язви и колити; за подобряване на храносмилателните процеси и ускоряване на метаболитната активност. Ефектът му започва още в устната кухина, стимулирайки отделянето на слюнка и стомашни сокове.

Съставките на Гастритол включват:

  • Течен екстракт от стръкове пачи очиболец. Растението съдържа флавоноиди и танини и в народната медицина се нарича още „билка за крампи”. Освен спазмолитично, билката действа и адстрингентно и по този начин затруднява проникването на бактерии в стомашната лигавица.
  • Течен екстракт от цветове лайка. Цветовете на лайката, съдържащи етерични масла, флавоноиди и слизести вещества, са известни със своето оздравително, противовъзпалително и антибактериално действие. Активните съставки в цветовете от лайка действат и успокояващо, спазмолитично и укрепващо върху раздразнената стомашна лигавица.
  • Течен екстракт от корени сладник. Сладникът е едно от най-древните билкови лекарства в света. Чрез сапонините и флавоноидите, които се съдържат в него, той действа противовъзпалително и предпазва лигавицата, като повишава вискозитета на стомашния сок.
  • Течен екстракт от стръкове горчив пелин. Ефектът на пелина се проявява още в устната кухина, тъй като горчивите му вещества при контакт с лигавицата стимулират производството на слюнка и храносмилателни сокове. Освен това тази билка облекчава оплаквания като чувство за тежест, подуване и болезнени спазми в стомаха.
  • Течен екстракт от стръкове пресечка. Подобно на пелина, горчивите вещества в пресечката стимулират производството на храносмилателни сокове и облекчават подуването на корема и дискинезиите на жлъчните пътища.
  • Течен екстракт от корени пищялка. Коренът от пищялка съдържа етерични масла, кумарини и горчиви вещества, които още при контакт с вкусовите рецептори на езика стимулират слюноотделянето и производството на храносмилателни сокове. Освен това коренът от пищялка действа газогонно, спазмолитично и облекчава подуването.

Гастритол е продукт на известната немска фармацевтична компания „Д-р Густав Клайн” (Dr. Gustav Klein GmbH&Co.KG), която от 2012 г. е част от швейцарската фирма “Алпен Фарма Груп”. Компанията е основана от известния немски учен, лекар, фармацевт Густав Клайн (1892 – 1954), който се е занимавал с мащабно изучаване на лековитите билки, разработване на рецепти и създаване на фармацевтични лекарствени препарати на основата на естествени компоненти.

На 1 октомври 1946 г. той, заедно със своята съпруга, основава фармацевтичната компания Dr. Gustav Klein, специализирана в областта на разработването, създаването и производството на лекарствени препарати на основата на лековити билки и хомеопатични компоненти. Производството на фирмата е в планината Шварцвалд.

Понастоящем, вече второ поколение от семейство Клайн ръководи дейността на компанията. През това време Dr. Gustav Klein GmbH & Co KG е спечелила широка известност и популярност в Германия, Европа и още 11 страни в света. Някои продукти имат широко приложение в течение на повече от 60 години.

ГАСТРИТОЛ солуцио 20 мл.

 

Листовката за прием на лекарството – ТУК