Хищна котка манул спаси стопанката си от трима крадци, като дори успя да убие единият от тях. Това се е случило в руския град Озерск. Всичко започнало преди няколко години, когато пенсионерката Валентина Андреевна открила малко и безпомощно животинче на улицата. Тя прибрала котето, като изобщо не подозирала, че то е от породата манул. Другото име на този малък хищник е котка на Палас в чест на Питър Палас, който в средата на 18 век за първи път срещнал манул на брега на Каспийско море. По време на лов манулът е индивидуалист, най-активен е на смрачаване и през нощта. При опасност обикновено се притаява като изкусно се скрива сред камъните и сухата трева и се слива с тях.

Преди няколко месеца в дома на жената – осиновителка влезнали крадци. Домашната ѝ котка изобщо не се поколебала тя нападнала първия от тях, одраскала го, а когато той се навел да види раните си, хищното животно прегризало сънната му артерия, като видели това останалите двама хукнали да бягат, но единият от тях бил настигнат от котката и тя успяла да го надере. Това го принудило да отиде в болницата, а така случаят бил разкрит от полицията и те научили за случилото се.

От дома на жената не липсвало нищо, а тя за първи път разбрала, колко агресивна и опасна може да бъде котката ѝ, пише „Трафик нюз“.

Размножителният период на манула е през февруари и март. Женските позволяват заплождане за изключително кратък период – само 42 часа.Малките котета се раждат през април и май. Те са с много по-тъмна козина и без сребристите отблясъци на възрастните.