Ана ГРОЙС, PZdnes

Днес ще говорим за една деликатна тема, която плаши жените след 35 години. Това е възрастта, в която започваме да виждаме промените в нашия външен вид –промяна в състоянието на кожата и тялото, първи бръчки. А жените на 40+, 50+ и 60+ са изцяло в паника. В преследването на вечната младост някои започват да вземат превантивни мерки и се учат да полагат повече грижи за себе си, други се впускат в крайности, а някои се отказват с мислите „твърде късно е“, „къде съм аз“, „ще бъде така“, „вече не съм млада/имам наднормено тегло.“

Това не е така! Жените, които ценят своята красота могат да изглеждат добре поддържани, свежи и привлекателни във всяка възраст.

Как да го направите?  Не е трудно!  На първо място е ПОРТРЕТНАТА ЗОНА. Тази част от нашата визия е отговорна за свежото, спокойно и тонизирано лице. Основната задача е насочена към усвояване на умения за правилна грижа за кожата, естествено изглеждащ грим и стилна коса. Само компетентните знания в това направление вече ще ви помогнат да загубите 5-10 години от възрастта си.

На второ място е СТИЛЪТ. Дрехите, колкото и странно да ви звучи също могат да добавят години или да подмладяват външния вид. И в двете направления – портретна зона и стил има както златни правила, така и табу. В следващите редове ще разгледаме какво да НЕ правим във визията, за да НЕ добавим няколко години. Тези, ще ги наречем грешки, прибавят към нас десетина години и подчертават всяка бръчка по лицето. Проверете дали използвате следните „забранени“ техники за грим?

 Блестящи сенки

Много хора знаят, че лекият грим е освежаващ, но той също има функции, които са важни за познаване. Опитвайки се да направите грима по-лек е важно да не нанасяте светли, перлени сенки в зоната под веждите, за да не се получат неестествени “очила”. Тази грешка е особено забележима при изкуствена светлина или светкавица на фотоапарат.

Неестествени за възрастта сенки

Твърде силен и ярък за възрастта грим и очи „в рамка” – очертани с черна очна линия или молив. Това утежнява погледа.

 Тъмни сенки

Тъмните, наситени нюанси на сенките правят клепача тежък, очите изглеждат уморени, създават ефекта на болезнена сянка около очите. Този ефект се проявява много силно от тъмносини сенки, нанесени без преливане на тонове. Особено ако другите елементи на визията ни (облекло, аксесоари) не корелират с този цвят. Тъмните сенки правят очите ви визуално по-малки и по-дълбоки.

Твърде плътен фондьотен

Твърде плътният фондьотен създава ефект на маска или „мазилка“. Препоръчително е да изберете висококачествени тонални флуиди с лека текстура (важна роля играе и изборът на идеалния оттенък). Не мислете, че колкото повече фондьотен слагате, толкова по-невидими стават бръчките, разширените пори или други несъвършенства! Много е важно да използвате основа за грим – ще изгладите кожата и ще изравните тена. Можете спокойно да се откажете от фондьотена в полза на по-леките кремове BB/CC.

Пудра под очите

Груба грешка при гримирането е полагането на коректор или пудра в зоната под очите. Въпреки желания ефект да  прикрием несъвършенствата, пудрата допълнително изсушава  нежната кожа в тази област.

Тъмен и наситен руж

Интензивният силно нанесен руж изглежда неестествено, особено ако по природа имате деликатна светла кожа. Кафявите или оранжевите скули рязко контрастират с останалата част от лицето, което я прави болезнена и неестенствена.

 Неестествени вежди

Тънките и контрастни вежди като конец отдавна не са на мода и освен, че изглеждат много неестествено, добавят възраст. Другата крайност – изписани, изрисувани широки вежди с равни ъгли в центъра. Ако искате да подчертаете веждите си – изберете плавните и естествени линии.

 Проверихте ли къде сте вие?

Надявам се да запомните тези прости правила, защото портретната област е първото нещо, което хваща окото. А що се отнася до стила – на забравяйте, че във всяка възраст ЕСТЕСТВЕНАТА КРАСОТА може да бъде подкрепена с помощта на прости стилови техники.

Това са напълно достъпна козметика, правилната прическа и дрехите могат да дадат такъв ефект, че дори непознати да се доближат и поискат да се запознаят с вас на улицата! Няма дреболии, абсолютно всичко е важно: кожа, очи, коса, поддържане. Всичко това може да ви добави 10 години към вашата възраст или да ги премахне.

Възрастта е само цифра, а външният вид показва вашата любов към себе си и способността да си обърнете внимание. Можете да изглеждате по-млади без операции, тренировки и сложни манипулации.