Снимка: Никола Колев

17облаци-дракон-колев Облаците се превърнаха в любим модел за снимки, особено на залез или изгрев. Стотици кадри на обгърнати в червено и златисто загадъчни и като цяло неповторими облачни картини, ще видите във всяка социална медия. Хората с богато въображение дори виждат фигури в небето. Така е и с тази снимка на Никола Колев, където според много хора се вижда и облачен дракон.

Облакът е видима маса кондензирани капчици или ледени кристали, висящи в атмосферата над повърхността на Земята или друга планета. На Земята кондензираната субстанция е водна пара, която формира малки капки или ледени кристали, обикновено 0.01 мм в диаметър. Когато са обградени от милиарди други капчици или кристали, те стават видими като облаци.

Различните облаци се формират в резултат на различни метереологични условия. Облаците се разделят според тяхната форма, състав и височина на формиране. Имената им идват от латински думи, които описват тяхната форма.  Според състава си се разделят на водни, ледени и смесени. В зависимост от височината – високи, средни, ниски и облаци с вертикално развитие. По външния вид облаците биват: купести, перести и слоести.

Изучавайки и наблюдавайки облаците човек може да каже, какво ще бъде времето в следващите няколко часа, та дори и дни. Най-голямата подгрупа на облаците е свързана с височината, на която са разположени в атмосферата – високи – над 6000 м, средни – от 2000 м до 6000 м, ниски – под 2000 м и облаци с вертикално развитие – до 12 000 м.

Облаци като летящи чинии  (над 6000 м.)

17облаци велинград-смог-Георги Бизев

Тези облаци често биват оприличавани на летящи чинии. Показват нестабилност в атмосферата. Образуват се на голяма височина, най-често при срещането на планински възвишения с въздушния поток.

Известни са още и като статични облаци, защото не променят местонахождението си.Те са сигурен знак за силни ветрове и бърза промяна на времето. Не може да не сте ги забелязали, те твърде често ни впечатляват в близост до Родопите или над тях.

Лентикурялните (лещообразни) облаци се образуват на височина между 2 и 15 километра. Често са свързани с приближаващ студен атмосферен фронт.

Снимка: Георги Бизев, Велинград

Цируси

17облаци-яз. Батак - Иван Кацаров

Цирусите са перести облаци, почти прозрачни, с влакнеста структура. През тях се вижда слънцето. Приличат на пера, езици, нишки. Тези рехави облаци обикновенно се разпростират по цялото небе. Въпреки че един или няколо перести облака показват, че идва хубаво време, непрекъснато увеличаваща се покривка от перести облаци е индикатор, че се задава топъл фронт.

Наблюдавайки движението на тези облаци човек може да каже от коя посока идва промяната на времето. Когато видите перести облаци, обикновенно това означава, че времето ще се промени в следващите 24 часа.

Появяват се почти винаги преди настъпването на топъл атмосферен фронт и показват наличието на вертикални течения.Те са много изящни и красиви, особено през зимата, когато видимостта е по-голяма заради студеното време.

Снимка: Иван Кацаров, Бреговете на яз. Батак

Пересто – купести

17перести

(Cirro-cumulus) – Тези облаци изглеждат на вълнички и често са разположени в групички или на редове. Появяват се почти винаги преди настъпването на топъл атмосферен фронт. Когато перестите облаци започнат да се превръщат в пересто-купесто има вероятност да дойде буря. Обикновенно се виждат през зимата и са предвестник на хубаво, но студено време. В тропическите райони може да показват, че приближава ураган.(На снимката)

Съществуват и пересто – слоести облаци. Тези облаци приличат на бяла пелена разпростираща се по цялото небе и придаваща му млечен цвят. Пересто-слоестите облаци са индикатор за приближаващ дъжд. Тези облаци обикновенно се появяват 12-24 часа преди дъжд или снежна буря.

Пересто – купести (От 2000 до 6000 м.)

17ВИСОКО-СЛОЕСТИ

Високо-слоести (Alto-stratus) – Сива или синкава облачна пелена с влакнеста и набраздена структура. Типично смесени облаци, прозиращи, но контурите на слънцето и луната са размазани като през матово стъкло. От тях може да се очакват валежи главно през зимата, а през по-топлите сезони дъждовните капки се изпаряват още във въздуха, преди да достигнат земята.

Снимка: Георги Григоров

17перести-купести

Високо-купести (Alto-cumulus) – Тези облаци са сивкави, пухкави и с неправилна форма. Понякога са подредени на етажи образуващи просвети. Много напомнят на пересто-купестите. Ако видите високо-купести през топла и влажна сутрин, пригответе се за буря следобяд.(На снимката)

Снимка: Доня Тоня

 

Ниските облаци се образуват до максимална височина от 6-8 хиляди метра, но много често са разположени на 50-100 метра от земята. Съставени са само от капчици вода.

18облаци

  –  Купести (Cumulus) – Често са наричани “облаците на хубавото време”. Формират хоризонтална основа и продължават да се развиват във височина. Приличат на топки или кълбета от памук. Преваляванията от тези облаци са леки и кратки. Когато купестите облаци се развиват прекалено много на височина се превръщат в мощни купести облаци. Горната им част много напомня на карфиол. Тези вертикални облаци показват, че атмосферата не е стабилна.

18дъждовни

Купесто-дъждовни (Cumulonimbus) – Тези буреносни облаци понякога могат да бъдат предвестници на доста лоши атмосферни условия като проливен дъжд, град, сняг, гръмотевична буря, торнадо или ураган. Височинните ветрове могат да оформят горната част на тези облаци под формата на наковалня, докато основата им обикновенно е тъмна. Формата на наковалня, която понякога приемат тези облаци обикновенно сочи посоката, в която се движи бурята.

Слоести (Stratus) – Еднороден равномерен облачен слой, който може да покрива цялото небе. Прилича на мъгла, но не достига земята. Понякога са разположени от 50 до 100 метра височина. От тях ръми или падат дребни снежинки. Мъгла се появява, когато основата им достигне земята. Предхожда появата на топъл атмосферен фронт.

Слоесто-купести (Strato-cumulus) – Това са ниски, пухкави, сиви облаци. Често се формират в редове с видимо синьо небе помежду им. Рядко вали от тях, но те могат да се превърнат в слоесто-дъждовни облаци. Небе покрито със слоесто-купести облаци е показател за сухо време.

18слоести

Слоесто-дъждовни (Nimbo-stratus) – Ниски дъждовни облаци с тъмносив, плътен, сравнително еднороден състав. Покриват целия хоризонт и от тях падат обилни валежи. Състава им е от водни капки, а в някои случаи и ледени кристали.

 

 

В миналото облаците не са били снимани толкова често, колкото сега. Но все пак те присъстват на снимките на някогашните фотографи. Ето и няколко примера.

16облаци416облаци216облаци