Максимата, че жените живеят по-дълго от мъжете, се доказва с факта, че в пазарджишка област четири жени на сто и над сто годишна възраст чукнаха чаша с шампанско в полунощ на 31 декември. Още три столетнички ще има областта в края на тази година, сочат данните на дирекция „Гражданска регистрация на населението“ към Община Пазарджик.

Най-възрастната пазарджиклийка Анна Томова, която е съименница на известната оперна певица, е на 104 години и живее в Пловдив. Достолепната дама се намира там, защото е при дъщеря си. На 14 май баба Анна ще стане на 105 години.

Само три години по-млада от нея е Стоянка Танова Стойнова от Сарая. Баба Стоянка изцяло разчита на грижите на дъщеря си, която вече е на осемдесет. Загубила е съпруга си преди тридесет години, а сина си преди повече от десет. Радва се на любовта на внуци и правнуци. Миналата година послучай юбилея си баба Стоянка получи и торта от името на кмета Тодор Попов.

В Звъничево имаме трета столетница, която е на 101 години. През 2018 г. в общината имаме още една столетница, която почерпи през август за своя един век – баба Петкана Маринкова от Величково.

През тази година три дами също ще трябва да съберат близки и приятели по този повод.

През миналата година за първи път са поели глътка въздух 1683 -ма нови жители на областта. От тях 1275 в Пазарджик. 665 са момчетата, а  610 момичетата. Най-често срещаните имена за новородени са.  За момчета: Георги, Димитър, Иван, Александър, Ангел и Николай. При момичетата – Мария, Гергана, Виктория, Никол и Рая.