Върховният касационен съд остави в сила решение на Апелативен съд – Пловдив, с което е наложено окончателно наказание от 3 години и 6 месеца лишаване от свобода спрямо Иван Янакиев.

Той е признат за виновен за причинената катастрофа на 18.12.2015 г. в гр. Пазарджик с автомобил марка „Хамър“. На подсъдимия е наложено и наказание лишаване от право да управлява МПС за срок от 4 години. Според Върховния касационен съд при разглеждане на делото не са допуснати процесуални нарушения. Пловдивският апелативен съд е изпълнил отговорно задължението си за установяване на истината по делото. Не е споделено възражението на подсъдимия и за явна несправедливост на наложеното наказание. Всички обстоятелства, имащи значение за определяне размера на санкцията, са отчетени правилно от пловдивския съд, включително чистото съдебно минало на подсъдимия, както и съпричиняването от страна на пострадалия за настъпване на произшествието. В същото време са отчетени и наложените многократни административни наказания на Янакиев, включително и извършване на настоящото деяние само два месеца, след като му е било върнато свидетелството за правоуправление.

Отбелязан е и фактът, че е установено и сериозно превишаване на допустимата скорост на движение в населено място. Всички тези обстоятелства напълно правилно са били обсъдени от Апелативния съд и са довели до извода за трайна нагласа на подсъдимия за незачитане правилата за движение по пътищата. Въз основа на това е и потвърдено становището, че целите на наказанието в конкретния случай биха се изпълнили чрез неговото реално изтърпяване. През април 2017 г. Иван Янакиев бе признат за виновен в това, че на 18.12.2015 г., около 18.50 часа, в гр. Пазарджик, при управление на МПС, автомобил марка „Хамър“, модел Х-3, движейки се с превишена скорост в рамките на населено място, в нарушение на чл. 21 ал.1 от ЗДвП, причинил по непредпазливост смъртта на пешеходеца Н. Л., поради което и на основание чл. 343 ал.1 б. „В“, вр. чл. 342 ал.1 пр.3 от НК и на основание чл. 54 от НК е осъден на ТРИ ГОДИНИ И ШЕСТ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ПРИ ПЪРВОНАЧАЛЕН ОБЩ РЕЖИМ.