Рицарите – тамплиери също жалеят за д-р Стайко Спиридонов

Рицарите – тамплиери също жалеят за д-р Стайко Спиридонов

24стайко

Орденът на рицатире тамплиери на Йерусалим също постнаха съболезнователен текст за проф. д-р Стайко Спиридонов. Той бе член на Ордена и защитаваше християнските ценности, изповядвани от членовете му. Това е вторият рицар, който губи Орденът през този месец. Само преди броени дни, почина и Иван Ласкин. Проф. д-р Стайко Спиридонов бе част от Командерия „Св.Св. Константин и Елена“ в град Пазарджик.

Поклонението пред проф. Спиридонов ще се състои утре, 25 януари, от 14,00 часа на гробищния парк в Пазарджик.

В паметта на пазарджиклии той ще остане като един от големите лекари и човеци.

Проф. д-р Стайко Спиридонов завършва Медицинска академия-София. Специализирал е „Обща хирургия“ и „Естетична хирургия“. Има специализации по пластично-естетична и реконструктивна хирургия във Франция, Испания и Аржентина.

През 1991 г. проф. Стайко Спиридонов създава първото лечебно заведение с частна собственост в България и Източна Европа – Медицински комплекс „Хигия“ и е негов изпълнителен директор до днес.

Проф. Спиридонов е „Магистър“ по специалността „Обществено здраве и здравен менджмънт“. Защитил е дисертационен труд на тема „Пазарни механизми и предизвикателства пред управлението на съвременната болница“, за което му е присъдена образователна и научна степен „Доктор“. През 2011 г.придобива научното звание доцент, а от 2018 г. – „Професор“.

Участва в преподавателската дейност на студенти от ФОЗ по следните дисциплини – „Организация на болничната помощ“, „Основи на управление в здравеопазването“ и „Здравни анализи и оценки“. Научен ръководител е на 4 докторанта, трима от които успешно са защитили дисертационните си разработки.

Участвал е в разработката на проект „Рамки на частната медицинска практика в България“ по програма „Фар“ към Министерство на здравеопазването и Български лекарски съюз. Проф. Спиридонов е инициатор и вносител и на проект на закон за промени в Закона за съсловните организации, организатор е и на няколко кръгли маси и дискусии, свързани с реформите в българското здравеопазване.

През 2002 г. е удостоен с грамота за изявени професионални качества и принос за развитието на БЛС. През 2005 г. Македонското лекарско дружество му връчва грамота за дълготраен принос и популяризиране на ММА. През 2008 г. ФОЗ към МУ- София му връчва почетно отличие и почетен знак за принос в развитието на общественото здраве. Съветът на европейската научна и културна общност през 2009 г. отличава проф. Спиридонов със златен печат и „Златна книга“ за европейски мениджмънт и за завоюван висок престиж и принос към развитието на българската медицина. През 2010 г. Сдружението на предприемачите го удостоява с почетен плакет за най-успешен мениджмънт и предприемачество в областта на здравеопазването. През 2015 г. Сдружението на предприемачите отличава проф. Спиридонов с голяма награда „Предприемач на годината“. През месец май 2016 г. Националното сдружение по здравна политика и мениджмънт отличава проф. Спиридонов с приза „Здравен политик и мениджър на годината“, а през юни 2016 г., най-голямата работодателска организация в България – КРИБ връчва почетния знак на организацията на проф. Спиридонов, заради изключителния му принос за развитието на частното здравеопазване в България.

Публикации и научни интереси

Проф. Стайко Спиридонов е автор на 78 публикации в различни български и международни списания, 3 от които с IF, автор е и на монография и сборник. Има над 30 доклади, изнесени на конгреси, симпозиуми и конференции, като 10 от тях са с международно участие. Научните му интереси са ориентирани основно в областта на общественото здраве, здравната политика и мениджмънт, мениджмънта на ниво болнични лечебни заведения и икономика на здравеопазването.

Членство в организации

Проф. Спиридонов е член на френската асоциация по естетично-пластична и реконструктивна хирургия SOFCEP, Дружеството по хирургия и Българско научно дружество по обществено здраве, Избиран е два мандата последователно за член на националния УС на БЛС. Председател е на Националното сдружение за здравна политика и мениджмънт, на Националната асоциация на частните болници в България, посредством която е член на Европейския съюз на частните болници. Почетен председател на Българска болнична асоциация.

 

Няма коментари.

Няма коментари!

Все още няма коментари.

Остави отговор

Остави отговор

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани*