* Снимка: Стоянка Георгиева

Няма начин да не сте намирали перце от птица. В дома си, на улицата или сред природата. И в това на пръв поглед няма нищо странно. Птиците летят, а перцата им понякога сами падат от крилете или тялото им. Но знаете ли, че в миналото те са били символ на свободата. Това е и причината да ги виждаме върху главите на индианците, по шапките на ловците и дори на капелите на натруфените дами.

Спомнете си и приказките за Жар-птица или Феникс, за да се убедите, че птиците са творения на природата с по-особен статут. Ето защо няма нищо странно в това, че птичите пера са натоварени със смисъл, който или сме забравили, или на когото не обръщаме внимание. Нашите предци са вярвали, че птичето перо носи поличба.

Ако откриете гълъбово перо, това обещава само добро. Особено, ако цветът му е напълно бял. Този знак казва, че всичко, което сте замислили, ще бъде безпроблемно изпълнено, а в живота ви ще царят мир и спокойствие. Намереното перо ще ви носи щастие и вие може да го поставите в чантата или в джоба на якето си. Перцето ще привлече късмет във всичките ви бъдещи дела.

Цветното перо ви казва, че вие сте галеник на съдбата. Ако го намерите, смятайте, че това е подарък отгоре. Той предпазва от завист и зли очи.

Има държави, в които перото може да бъде и амулет за вашия дом. Ако на балкона вятърът донесе гълъбово перо, тогава вашите небесни закрилници Ангелите хранители ви дават знак, че вие ще имате късмет и благополучие в семейството. Ако перцето е бяло, можете да направите собствен амулет от него и да го поставите над вратата. По този начин ще защитите жителите на къщата от отрицателна енергия, която може да достигне до дома. Също така, амулетът ще ви предпази от зли духове. Това обяснява и защо амулетите за „лов на сънища“ са богато украсени с птичи пера.

Черните пера от врана също се възприемат като носители на положителна енергия – например в Индия.

За украса на шапките в миналото най-често се изполвали пауновите пера. Като цяло паунът се смята за символ на парите и огромното богатство. Но забележете, ако специално сте потърсили това перо или сте поискали от някой да ви го даде, то няма да донесе късмет.

Според американска авторка, която твърди, че общува с ангелите, перцата от птици са сигурен знак, че ние получаваме по този начин предупреждение или потвърждение, че нашите най-съкровени планове ще се изпълнят, а също така и, че е време да се замислим – дали идеите ни не се нуждаят от дообмисяне или трябва да побързаме с тяхната реализация?

Много хора си татуират ангелски криле на врата, все едно техният Ангел хранител е винаги с тях. Други пък избират тази татуировка, за да почетат близък, който вече не е сред живите. Отвъд тези значения, ангелските криле също така символизират желание за душевно израстване над материалното и ежедневното.