Народните представители трябва да помислят за промяна на Закона за защита при бедствия, заяви днес кметът на Сърница Неби Бозов. Повод за изказването му е изолиран случай, при който семейство от Медени поляни живее на близо три километра от населеното място, тъй като има ферма за животни.

Всяка година, когато падне зимният сняг, достъпът им до селото е невъзможен. Налага се да се търси съдействието на множество институции, за да се почисти отсечката, която е черен горски път и се стопанисва от Горското стопанство. Не винаги обаче е възможно това да стане на момента, тъй като техниката се ползва за чистенето на селата и градовете. Така семейството остава в снега с дни.

Кметът на Сърница разказва, че при посещението си в Швейцария, където имат побратимена община, се натъкнал на аналогичен случай. Там също има хора, които имат ферми и отглеждат животни, за да произвеждат сирене. Но там държавата има механизъм, по-точно закон, който задължава хората, които живеят в планината да се прибират в родните си места за зимния сезон. Това се прави, защото по този начин се предпазва животът на хората и не се налага да се движи техника, само заради двама или трима души, които на свой риск са решили да останат в планината по време на обилен снеговалеж.

Аз няма как да принудя тези хора да се приберат в Медени поляни, но когато се стигне до подобно бедствено състояние на нещата съм длъжен да се погрижа за тях. Многократно съм ги призовавал лично да се приберат в Медени поляни, защото се очаква висок сняг, но те не ме послушаха. И днес съм получил обещание, че ще дойде техника, за да помогне за премахването на снега в този участък, допълни Неби Бозов. Апелирам и към гражданите да бъдат по-отговорни към себе си и към държавата, заяви той.

Със снежни преспи от около метър, десетки паднали дървета след обилния снеговалеж и още препятствия трябва да се пребори групата, която осъществява почистването на пътя от Медени поляни към фермата на семейството, което доброволно се е заточило в планината.

Иначе пътищата в община Сърница вече са проходими и се ползват от жителите на Побит камък, Медени поляни, Сърница и гостите на града.

28медени поляни 28медени1

28медени2 28медени4

28медени5 28медени6