Групата от село Кайнарджа, обл. Силистра спечели наградата на публиката на 28-ия Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва 2019” в Перник. Тя грабна първото място с 543 гласа. Второто място зае с. Равно поле, обл. Варна с 450 гласа, а трети се наредиха с. Бозвелийско, обл. София с 337 гласа. Общият брой на изпратените SMS-и е 3 874. Броят на уникалните номера, изпратили съобщения, е 2 523.

28кукер

По регламент точно в 20.00 ч линията за гласуване с SMS вчера беше затворена. Георги Вачев, представител на фирма „Войском” АД София, която организира SMS гласуването, изтегли печелившия участник в гласуването. Късметлийка се оказа Радостина Босакова от Пазарджик. Тя спечели наградата- екскурзия до Венеция.

За участие в гласуването трябваше да се изпрати SMS на кратък номер 1915 с текст SURVA и поредния номер на групата. Нямаше ограничение за броя на изпратените SMS-и от един мобилен номер в полза на дадена група фаворит.

Запомнящо се участие направиха и тази година кукерските групи на селата Церово, Варвара, Калугерово и Лесичово на традиционния фестивал на кукерските игри „Сурва 2019“, който се проведе в продължение на три дни в Перник. Още в събота дефилето си направиха първите три групи, а лесичовци преминаха по фестивалното трасе в неделя. Тази година имаше и много групи от чужбина, разказаха участниците – те са били от Македония, Русия, Италия, Португалия, Гърция, Сърбия и Словения. Над 150 групи пък са били българските участници от всички краища на страната.

Днес ще станат известни и победителите във фестивалната надпревара.

28кукер1 28лесичово

* Снимки: Величка Петрова