За първи път у нас през отминалите почивни дни се проведе 16-то световното първенство по риболов на лед, то се състоя на язовир „Широка поляна“ в община Батак. Участие в него взеха 15 национални отбора, като с титлата в края на състезанието се окичиха състезателите на Литва, съобщиха от Българската федерация по риболовни спортове.

Участваха още Белорус, Латвия, Русия, Финландия, Естония, Швеция, Норвегия, Полша, Чехия, Румъния, Монголия и САЩ. Легендарният руснак Виктор Кисельов води подготовката на националния отбор на България. В състава участват Никола Стефанов и Станислав Кузов от миналогодишния отборен шампион „Гоу Фиш”, индивидуалният първенец Слави Лазаров от „Мосела”, съотборниците му Николай Николов и Георги Първанов, плюс Мартин Касабски от „Фишмастърс”. Мениджър е Ивайло Христов от „Майсторски риболов”.

Световното първенство на лед е едно от най-тежките за организиране. Взети бяха всички мерки за безопасността на участниците, а леденото покритие бе дебело над 30 см. В страната ни има национален шампионат от 2005 г.

Първоначалният вариант е бил шампионатът да се направи на язовир “Батак“, но там не всяка година има лед и язовирът е по-голям. След като към 8 януари на „Батак“ нямаше лед, е решено, че мястото на провеждане на първенството ще бъде на язовир “Широка поляна“. Организатори са Българска федерация по риболовни спортове с президент Георги Михайлов и Международната федерация по риболовни спортове-FIPS. Класирането е отборно и индивидуално.

Състезателите са били отличени с купи и медали, както и с предметни награди-ботуши, ледобури-уред, с който се пробиват дупките в леда. Всеки състезател има такъв уред и пробива сам дупката в язовира. Екипировката, с която рибарите седят на леда, е специална- издържа на минус 30 градуса. Тези екипи се правят по технология, характерна за екипировката на самотните мореплаватели в океана.

На язовир “Широка поляна“ състезателите ловиха основно костур и бабушка. Бабушката е подобие на червеноперката. В подледния риболов се лови с много малка въдица – „балалайка“, снабдена с „мормишка” – кукичка с волфрамова глава. За стръв се използва червено червейче-хирономус-ларва на комар. По-едрите от тях се закачат за стръв на куката, а по-малките се пускат направо в дупките. Ларвата на комара е основната храна на рибите през зимата и те много я обичат, защото е вкусно рибешко ястие. На това кълве най-добре. Пуска се на дъното, за да може да отиде по-бързо надолу. При риболова на лед не се използват плувки, както в другия риболов, обясняват вещи в този вид атрактивен спорт.

Състезателите, които участваха в световното първенство по риболов на лед, бяха настанени на Цигов чарк – курортната местност край язовир „Батак“.  Всички са останали много доволни, гостите са възхитени от обслужването и цените у нас. От родната федерация по риболовни спортове са изключително благодарни на кмета на община Батак  Петър Паунов, който много им помогнал за организацията.

Съдействие са получили и от областната управа, и от Държавното горско стопанство „Широка поляна“. Те помагат, за да се изчисти пътят край високопланинския язовир. Горските помогнали със снегорин да се проправи път до местността “Кавал тепе“, където има около 5 километров „черен път“ и превозните средства трудно достигали, след като натрупа сняг.

Българският национален отбор се класира на осмо място на световното първенство по риболов на лед, което се проведе през уикенда на язовир „Широка поляна“ до Батак. Абсолютни шампиони станаха риболовците на Литва, които спечелиха и двете титли.

Литовецът Балчевичус грабна титлата с 3.203 кг улов за двата състезателни дни. Победата му в подобна напреднала възраст беше определена като голяма сензация. От българските състезатели най-високо се класира шампионът ни Славчо Лазаров – 19-ти. Тимът ни се представи отлично, като поставената задача беше да се класира в първата осмица.