На предстоящото заседание на местния парламент в четвъртък съветниците ще гласуват промени в Правилника за финансово подпомагане на изследвания и процедури, свързани с безплодие на семейства и лица, живеещи на семейни начала с репродуктивни проблеми на територията на община Пазарджик.

Вносител на  предложението е Радка Кежева – директор  на социално подпомагане Пазарджик и председател Комисията по чл. 6 в местния парламент. Според нея сред причините, налагащи приемането на предложените изменения са, че последните промени в Правилника за финансово подпомагане на изследвания и процедури, свързани с безплодие на семейства и лица, живеещи на семейни начала с репродуктивни проблеми на територията на община Пазарджик са правени през май 2016 година.

В последните месеци Националният фонд „Ин витро” разшири кръга на медицинските индикации, наличието на които е предпоставка за финансиране на лица с безплодие. Затова е необходимо да бъдат синхронизирани разпоредбите, по които работи Комисията към Общински съвет – Пазарджик с нормативната база на националния фонд. Статистиката е категорична, че все повече двойки в България имат репродуктивни проблеми. С предлаганите изменения на Правилника повече хора ще попаднат в обсега на финансиране.

Друга причина за изменение на Правилника е разпоредбата на чл. 6б, която гласи: „Правото на кандидатстване е до два пъти”. В практиката до момента има немалко случаи, при които кандидатките са одобрени, но не могат да се възползват от финансиране, най-често поради възникнал медицински проблем, който забавя във времето процедурата по ин витро. Така, без реално да са ползвали средства от общинския фонд, тези кандидатки губят правото си за следващо кандидатстване, при което вероятността да започнат процедури, е по-голяма.  Предложението е общинският фонд „Ин витро” да подпомага двойките до 4 пъти, а не както до сега два пъти.

Радка Кежева предлага изменение и във времевия диапазон, в който двойките могат да представят първични счетоводни документи за изплащане. Ако предложените промени бъдат одобрени от мнозинството  подаването на документи ще бъде целогодишно, а не както е досега – до края на месец август. Така и последното тримесечие ще попада в обсега на кандидатстване, което увеличава шансовете на повече двойки да поискат финансиране на процедури.