Случай на инфекциозна анемия бе открит в Черногорово, след като кон е починал в резултат на болестта. Заради това е наложена карантина и забрана за предвижване на животните в областта, съобщиха от Агенцията за безопасност на храните.

Основният начин на предаване на този вирус е чрез кръвосмучещи насекоми като конски мухи (различни видове табаниди) или мухи живеещи в конюшните (Stomoxys calcitrans). Възрастните мухи са активни само между май и септември, с връх на активност през юли-август.

Насекомите презимуват като ларви, но ларвите не съхраняват вируса. Те не прелитат повече от 200 метра и е малко вероятно да бъдат пренесени на дълги разстояния от вятъра. При нормални условия, EIA не се разпространява чрез малки летящи насекоми като куликоиди и комари. Възможно е вирусът да се пренесе със заразени инструменти, особено ако са замърсени с кръв, с мляко или от кобилата на жребчето (трансплацентарно заразяване).

EIA може да се разпространи и чрез слюнка, носни секрети, изпражнения, семенна течност, яйцеклетки и ембриони. Въпреки това, рискът от тези пътища на предаване е нисък и може да бъде сведен до минимум с добри хигиенни мерки. Клинични признаци. Болестта се проявява в остра, субостра и хронична форма.

Инкубационният период е от няколко дни до няколко месеца, но най-често е от една до три седмици. Заболяването се характеризира с повтаряща се треска, анемия, оток, измършавяване и смърт. Въпреки това, много коне имат много леки или нехарактерни признаци. Диагнозата не може да бъде поставена без лабораторно изследване. Всички заразени коне, включително тези без клинични признаци остават резервоари на вируса за цял живот. Подобни признаци на EIA се наблюдават и при африканска чума по конете, дурин, вирусен артериит и японски енцефалит.

Взети са проби от другите коне в селото и са изпратени за лабораторен анализ в София. Собственикът на починалото животно ще бъде обезщетен.

*Снимката е илюстративна.