След продължителна дискусия и дебати общинските съветници гласуваха да можем да паркираме в Синя зона и по половин час. Това обаче няма да става с SMS-и, а само с талони, които ще струват по седемдесет стотинки. Изключението се прави, защото има много хора, които имат бърза работа до институции, ведомства или банки и нямат едночасов престой в района им.

Тъй като с мобилните оператори не може да се договори подобно таксуване, след направено запитване към тях, бе решено да се ползват само талони, които ще могат да се купуват от предварително обявени места. От 1 март, когато ще влезе в сила новата наредба на годишните талони за абонамент за паркиране, няма да бъде изписван номерът на автомобила. По този начин семейство, което има две коли, ще може да го ползва и за двете, а не както досега, всяка от тях трябваше да има отделен талон за паркиране.

Без пари ще стоят в Синя зона електромобилите, а хибридните автомобили ще плащат на 50% от стойността на редовното плащане. Така Пазарджик отново е лидер в нововъведенията, тъй като в София и Пловдив електромобилите паркират безплатно, но за хибридните коли не се предвиждат отстъпки.

До 1 март Синя зона ще бъде обгрижвана от Контур 7, а след това отива в ръцете на общината. От Контур 7 обаче ще се ползват под наем един паяк и две машини за поставяне на скоби.

Това бяха допълненията към гласуваната вече Наредба за организация на движението, за която подробно писахме вчера – ТУК