Шефът на РД ПБЗН – Пазарджик, комисар Иван Панайотов беше определен днес за комплексен победител в конкурса „Пожарникар на годината” – 2018. Церемонията се състоя в концертната зала на Централния военен клуб в столицата и на нея бяха наградени отличилите се през изминалата година огнеборци от цялата страна.

07пожарникари

За 24-и пореден път се проведе церемонията за награждаване на отличените в конкурса „Пожарникар на годината”. Най-добрите огнеборци и спасители за 2018 година получиха своите награди в Централния военен клуб в София. Избраният за комплексен победител комисар Иван Панайотов, директор на РД „Пожарна безопасност и защита на населението“- Пазарджик, благодари за отличието и сподели, че го приема като приз за всички колеги от регионалната дирекция. По думите му това е признание на всеотдайната работа на всеки един от  целия личен  състав, който всеки ден се сблъсква с границата между живота и смъртта, докато спасява здравето и имуществото на хората. Комисар Иван Панайотов е ръководил през изминалата година погасяването на няколко сложни пожара в обществени сгради и в горския фонд на страната. Службите на територията на областта са се отзовали на повече от 2000 сигнала за произшествия и инцидента. Комисар Панайотов лично ръководи екипите и при преодоляване на последствията от наводненията в тази част на страната. За изминалата година екипите на пожарната от област Пазарджик са спасили 16 човека при различни инциденти. Комисар Иван Панайотов активно подпомага възраждането на доброволчеството – създадени са повече от 10 нови доброволни формирования.  

Още единайсет достойни служители на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ получиха своите призове на церемонията. Те бяха отличени в трите направления на дейност – държавен контрол, превенция и пожарогасителна и спасителна дейност. Традиционно в рамките на церемонията награди бяха връчени на партньори на пожарните служби, както и на отличените за изминалата година доброволци.

Благодарим ви, колеги, всички вие заслужавате отличието. За вашата самоотверженост в ежедневната работа да спасявате човешки живот ръководството на вътрешното министерство ви дължи огромно уважение,  заяви зам.-министър Красимир Ципов в поздравителното си слово към пожарникарите. За миналата година служителите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” са се отзовали на над  45 000 произшествия и са реагирали на над 30 000 инцидента. Той увери пожарникарите и спасителите, че политическото и професионалното ръководство на МВР ще продължи да им оказва подкрепа и да работи за подобряването на  условията им на труд, защото тяхната работа е в полза на обществото и гражданите.

На тържеството присъстваха заместник-министър Стефан Балабанов, главният  секретар гл.комисар Ивайло Иванов  и заместникът  му гл.комисар Георги Арабаджиев, директорите на Главни дирекции „Национална полиция“,  „Борба с  организираната престъпност“ и „Гранична полиция“, кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят  на Фондация „Доверие и закрила“ Христо  Друмев, представители на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”, бивши директори и служители на главната дирекция, много гости.

07иван панайотов

Комплексен победител „Пожарникар на годината“ за 2018 година:

комисар Иван Панайотов, директор на РДПБЗН-Пазарджик

През изминалата година комисар Панайотов успешно ръководи съставните части на Единната спасителна система от област Пазарджик при локализирането и ликвидирането на различни по сложност пожари и аварийни ситуации. За 2018 година пожарните служби на територията на областта са се отзовали на повече от 2000 сигнала за произшествия. Комисар Панайотов активно подпомага възраждането на доброволчеството на територията на областта – създадени са 11 нови доброволни формирования.

Комисар Панайотов лично ръководи погасяването на няколко сложни пожара в обществени сгради и в горския фонд на страната. Под негово ръководство и с негово участие пожарникарите от областта са реагирали и на десетки сигнали за наводнения през 2018 година. През отчетния период екипите на пожарната от област Пазарджик са спасили 16 човека при различни инциденти. Комисар Панайотов лично оказва методическа и експертна помощ по линия на планирането и предприемането на конкретни мерки за защитата на населението при бедствия и аварийни ситуации. През изминалата година той е награден с почетното отличие на МВР – „За доблест и заслуги” – III степен.